Poliisi aloittaa esitutkinnan kansanedustaja Ano Turtiaisen George Floyd -tviitistä – valtakunnansyyttäjä määräsi tutkinnan tehtäväksi

Helsingin poliisi aloittaa sittenkin esitutkinnan kansanedustaja Ano Turtiaisen tviitistä, poliisi tiedotti maanantaina. Esitutkinta aloitetaan valtakunnansyyttäjän määräyksestä.

Turtiainen julkaisi kesäkuun alussa Twitterissä kuvan, jossa pilkattiin Yhdysvalloissa poliisiväkivallan uhrina kuollutta George Floydia. Poliisille tehtiin tviitistä useita rikosilmoituksia, minkä jälkeen poliisi aloitti esiselvityksen siitä, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja onko esitutkinta aloitettava.

Viime viikon keskiviikkona poliisi tiedotti, ettei esitutkintaa aloiteta. Perjantaina valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoi Demokraatti-lehdelle, että on määrännyt esitutkinnan aloitettavaksi.

Helsingin poliisista kerrottiin maanantaina, että valtakunnansyyttäjän mukaan asiassa on syytä epäillä kiihottamista kansanryhmää vastaan. Poliisi ei muuten halua kommentoida esitutkintaa tässä vaiheessa.

Toiviainen sanoi Demokraatin haastattelussa, että Turtiaista itseään on tärkeä kuulla, koska tviitti on ymmärrettävissä rasistiseksi.

– Korostan, että tämä on esitutkinnan aloittamista koskeva määräys vasta. Kaikki lopullinen arviointi tapahtuu vasta kun esitutkinta aikanaan on valmistunut, Toiviainen sanoi lehdelle.

Erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä somekäyttäytymisen takia

Aiemmassa esiselvityksessä poliisi arvioi asiaa kahden rikosnimikkeen, eli kiihottamisen kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkauksen, näkökulmasta. Poliisin mukaan julkaisu henkilöityi Floydiin, ja sillä sinällään halvennettiin häntä.

Poliisin silloisen arvion mukaan kyse ei kuitenkaan ollut riittävän yksiselitteisesti kansanryhmään kohdistuvasta panettelusta tai solvauksesta niin, että kiihottamisrikosta voitaisiin epäillä.

Poliisin mukaan myöskään kunnianloukkauksen tunnusmerkistö ei täyttynyt, koska kuolleen henkilön halventaminen ei ole rangaistavaa. Rangaistavaa on ainoastaan valheellisten tietojen ja vihjauksen esittäminen siten, että niistä aiheutuu kärsimystä vainajan läheisille, poliisi sanoi tuolloin.

Turtiainen erotettiin George Floyd -tviitin jälkeen perussuomalaisten eduskuntaryhmästä toistuvan sopimattoman somekäyttäytymisen takia. Viime viikolla hän ilmoitti perustaneensa uuden eduskuntaryhmän.

Sanonut ylikomisarion kuuluvan "munattomaan nillittäjäryhmään"

Myös toinen Turtiaisen tviitti on poliisilla selvityksessä. Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen kirjoitti tammikuussa tehneensä rikosilmoituksen Turtiaisen tviitistä, jossa Turtiainen luonnehti Taposen kuuluvan "munattomaan nillittäjäryhmään".

Turtiainen vastasi kommentilla Taposen sananvapautta koskevaan tviittiin. Taponen on Helsingin poliisin ennalta estävän poliisitoiminnon johtaja. Tviitissä Taponen kirjoitti, että sananvapaus on keskeinen perusoikeus, joka ei kuitenkaan ole täysin rajoittamaton.

Asia siirrettiin Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle, jossa asiasta on käynnissä esiselvitys.

Poliisi: Turtiaisen Facebook-julkaisu häiritsevä ja huolestuttava

Viime elokuussa Helsingin poliisi ei aloittanut esitutkintaa toisesta Turtiaisesta tehdystä tutkintapyynnöstä. Pyyntö liittyi kansanedustajan viime vuoden kesäkuussa eduskunnassa pitämään puheenvuoroon, hänen Facebook-julkaisuunsa sekä Turtiaisen medialle antamiin kommentteihin. Tutkintapyynnön tekijä katsoi, että Turtiainen oli iloinnut 1 400 ihmisen menehtymisestä ebolaepidemian vuoksi Afrikassa.

Poliisin mukaan Turtiaisen Facebook-julkaisussa oli kyse hänen ilmastonmuutokseen, luonnonlakeihin ja väestönkasvuun liittyvistä mielipiteistään, joita voidaan perustellusti pitää häiritsevinä, huolestuttavina ja arvostelulle alttiina. Ne eivät kuitenkaan täyttäneet niitä rikoksen tunnusmerkkejä, joista on kyse kiihottamisessa kansanryhmää vastaan.

Turtiaisen puheenvuoro eduskunnassa ja hänen kommenttinsa medialle olivat poliisin mukaan hallitusohjelman ja kehitysyhteistyön arvostelua. Ne mahtuvat poliisin mukaan sallitun sananvapauden rajoihin.

Tuomittu SPR:ää koskeneesta kirjoittelusta

Syksyllä 2018 Turtiainen tuomittiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa sakkoihin Suomen Punaista Ristiä vastaan julkaistusta vihamielisestä viestistä. Hän kirjoitti joulukuussa 2015 Facebookiin julkisen kirjoituksen, jossa hän kehui vastaanottokeskuksia vastaan tehtyjä hyökkäyksiä. Kirjoituksessa hän pohti, olisiko niitä syytä laajentaa "vihollisen pääpaikkoihin".

Turtiaisen tuomio tuli julkisesta kehottamisesta rikokseen. Syytteen mukaan SPR:ssä ryhdyttiin konkreettisiin varotoimiin Turtiaisen kirjoituksen ja samoihin aikoihin julkaistujen vastaavanlaisten kirjoitusten takia. SPR muun muassa nosti turvallisuustasoa järjestön vastaanottotoimintaan liittyvissä yksiköissä, syyttäjä totesi.

Turtiainen myönsi kirjoittaneensa tekstin, mutta kiisti, että sen olisi ollut tarkoitus kehottaa tai houkutella ketään rikokseen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut