Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajojen aukeaminen vauhditti matkailua etelässä ja pohjoisessa

Maanantai oli ilon päivä risteilymatkustajille ja rajayrittäjille, kun matkustaminen avautui Suomesta Baltian maihin sekä Norjaan, Tanskaan ja Islantiin. Rajoitusten raukeaminen näkyi niin Etelä-Suomen risteilyliikenteessä kuin Pohjois-Lapin yritysten asiakasmäärissä.

Helsingin Länsisatamassa käyskenteli maanantaina rajoitusten purkamisesta helpottuneita matkailijoita, joista osa oli lähdössä hakemaan juhannusjuomia. Moni matkustajista kertoi suuntaavansa vain edestakaiselle ostosmatkalle.

Matkustajien mukaan poikkeustilannetta ei risteilylle lähtiessä huomannut muutamia kasvomaskeja lukuun ottamatta lähes mitenkään. Hollolasta matkalle lähtenyt Pasi Huovila kertoo, ettei ole osannut pelätä koronavirusta koko poikkeustilan aikana.

– Olen jo yli 75-vuotias, ja minulle on sanottu kevään aikana kauppakeskuksessa, että minun pitäisi pysyä nyt vain kotona. Minä vastasin siihen, että kaikki me kuollaan jossain vaiheessa, ja sinne asti pitäisi jotenkin elääkin, Huovila naurahtaa.

Tallinnan-laivoja on vesillä jo tavallista enemmän

Innokkuus matkustamiseen on Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan näkynyt liikenteessä heti reittien avauduttua, vaikka matkustajamäärät eivät vielä olekaan normaalilla tasolla. Nöjd sanoo, että Tallinnan-reittiä kulkee nyt yksi alus tavallista enemmän.

– Matkustajien määrä tulee odotettavasti nousemaan vielä kesäkuun aikana. Tallink Siljan reitillä Tallinnaan on kuitenkin jo viime viikosta lähtien risteillyt normaalimäärä aluksia sekä näiden lisäksi vielä Victoria-laiva, hän kertoo.

Tukholman reittiä korvaamaan Tallink Silja alkaa kesäkuussa ajaa Helsinki–Riika-risteilyjä. Myös Eckerö Line lisää kesän aikana Tallinnaan suuntautuvia vuoroja.

– Rahtialuksemme Finbo Cargo kuljettaa rahdin lisäksi automatkustajia Vuosaaresta Tallinnan keskustan ulkopuolella sijaitsevaan Muugan satamaan. Cargolle on tänä kesänä lisätty ylimääräinen vuoro lauantaiaamulle, Eckerö Linen markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi kertoo.

Norjan rajan aukeaminen helli rajayrittäjiä

Pohjoisessa aukesi maanantaina Suomen ja Norjan välinen maaraja, ja moni raja-alueen yrittäjä pääsi nauttimaan asiakasvirrasta aamusta alkaen. Norjalaiset asiakkaat ovat monille Pohjois-Lapin yrittäjille elinehto.

Esimerkiksi Utsjoen kunnassa Karigasniemen kylässä sijaitseva K-market Härkönen alkoi täyttyä asiakkaista maanantaina heti avaamisaikaan aamuyhdeksältä. Kauppias Seppo Härkösen mukaan lähes kaikki asiakkaat olivat norjalaisia.

– Jotkut ovat lähteneet ajamaan Norjasta puoli viiden aikaan aamulla. Se on aivan fantastista.

Myös nuorgamilainen autohuoltoliike Samimootor Oy oli kerännyt asiakkaita tasaiseen tahtiin maanantaiaamusta saakka.

– 90 prosenttia päivän asiakkaista on ollut norjalaisia. Muutama suomalainen turisti on näkynyt, toimitusjohtaja Ari Naapanki kertoo.

Norjan rajan valvonnasta vastaavan rajavartioaseman päällikkö Kimmo Louhelainen sanoo, että rajanylitysliikenne lisääntyi maanantaina huomattavasti, mutta ruuhka rajalla ei ollut yhtä suurta kuin moni ehkä odotti.

Rajavartiolaitoksen näkökulmasta liikennettä oli enemmän Suomesta Norjaan kuin toiseen suuntaan. Suomalaiset rajanylittäjät olivat Louhelaisen arvion mukaan pitkälti loma- ja kalastusmatkailijoita.