Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norwegianin toimitusjohtaja: Tarvitsemme lisää rahaa

Konkurssin reunalle ajautunut halpalentoyhtiö Norwegian ei ole vielä päässyt pinteestä, sanoo toimitusjohtaja Jacob Schram uutistoimisto TT:n haastattelussa. Schramin mukaan yhtiö tarvitsee kipeästi lisää rahaa.

– Se on yhtiölle yhtä tärkeää kuin veri ihmiselle. Jos menetämme liikaa verta, kuolemme, Schram sanoi.

Norwegianin seuraava tärkeä päivämäärä on 30. kesäkuuta, jolloin yhtiön osakkeenomistajien toivotaan hyväksyvän uuden osakeannin järjestäminen. Norwegianin osakkaat hyväksyivät toukokuussa velkajärjestelyn, jossa yhtiön leasing-sopimuksia vaihdettiin osakkeisiin 12,7 miljardin Norjan kruunun (1,2 miljardin euron) edestä. Jos päätös menee läpi, voi Norwegian saada Norjan valtiolta vajaan kolmen miljardin kruunun lainan.

Moni odotti yhtiön menevän kriisin kurimuksessa nurin, eikä toimitusjohtajakaan ollut varma yhtiönsä henkiinjäämisestä.

– Selviydyimme ihmeen kaupalla, mutta en ollut aina varma, tulisiko se onnistumaan, Schram sanoi järjestelyistä.

12 konetta lisää nousee

Norwegianin kilpailijat alkavat vaiheittain käynnistää lentojaan uudelleen, ja Norwegian ei halua jäädä viimeiseksi, vaan avaa 76 reittiään uudelleen. 20 yhtiön 160 koneesta otetaan taas käyttöön, ja 600 lomautettua työntekijää kutsutaan takaisin töihin. Suomessa Norwegian avaa heinäkuun alussa uudelleen reitit Helsingistä Tukholmaan ja Osloon.

Tätä ennen Norwegian on lentänyt vain kahdeksalla koneella Norjan kotimaan reittejä.

– Voimme käynnistää lennot uudelleen, koska kyseessä ovat lähiaikojen lennot, joten meillä on kustannukset ja kassavirta hallinnassa, Schram sanoi.

Schramin mukaan tavoite on, että Norwegian olisi jo ensi vuonna taas luotettava, edullinen toimija, johon matkustajat voivat luottaa, vaikka yhtiöstä on tulossa kooltaan ja reittiverkostoltaan aiempaa pienempi.

Norwegian oli talousvaikeuksissa jo ennen koronakriisiä ja pyrkii rakenneuudistuksessaan luomaan uutta ydintä, jossa Pohjoismaat on liiketoiminnan keskiössä. Euroopan- ja kaukoreittien liikennettä on tarkoitus myös jatkaa.

Omistajille kyyti on ollut yhtä syöksyä. Viime vuonna Norwegian pörssikurssista hupeni 60 prosenttia, ja tänä vuonna laskua on ollut vuoden alusta lähes 90 prosenttia..