Katiska-huumevyyhdin toisen pääsyytetyn Niko Ranta-ahon ex-puoliso Sofia Belorf astuu oikeuden kuultavaksi – syytteiden keskiössä muun muassa joululahja-Rolex

Syytteiden mukaan Belorf otti vastaan ja piti hallussaan Ranta-ahon rikoksilla hankittua rahaa ja omaisuutta. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

STT

Suuressa Katiska-huumeoikeudenkäynnissä kuullaan tänään toisen pääsyytetyn Niko Ranta-Ahon entistä avopuolisoa Sofia Belorfia. Vyyhdissä Belorfia vastaan on nostettu syytteet huumausainerikoksesta ja kahdesta rahanpesusta. Tänään käsitellään rahanpesusyytteitä.

Syytteiden mukaan Belorf otti vastaan ja piti hallussaan Ranta-ahon rikoksilla hankittua rahaa ja omaisuutta. Syyttäjän mukaan Belorf matkusti Suomesta Espanjaan viime vuoden maaliskuussa matkalaukussaan 8 000–10 000 euroa käteistä rahaa, jonka tiesi olevan peräisin Ranta-ahon rikollisesta toiminnasta. Lisäksi Belorf oli syyttäjän mukaan ottanut Ranta-aholta vastaan lähes 13 000 euron arvoisen Rolex-kellon vaikka tiesi, että se oli ostettu huumerahoilla.

Syyttäjät vaativat Belorfille rangaistukseksi rahanpesu- ja huumesyytteistä kuukausissa mitattavaa ehdollista vankeusrangaistusta.

Belorfin puolustus: Rolex oli hyvien tapojen mukainen joululahja menestyvältä liikemieheltä

Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle Belorf kiistää kaikki syytteet. Espanjan-matkaa koskien Belorf sanoo, ettei tiennyt rahojen olevan matkalaukussa. Vastauksen mukaan on ylipäänsä väärin puhua Belorfin matkalaukusta, koska Ranta-aho kirjasi laukun ruumaan ja siinä oli enimmäkseen Ranta-ahon tavaroita.

– Kun Sofia Belorf ei ole tiennyt edes rahojen olemassa oloa, ei ole syytä pohdiskella hänen sielullista suhtautumistaan rahojen alkuperään, vastauksessa sanotaan.

Rolexin Belorf kertoo saaneensa joululahjaksi Ranta-aholta. Hän kiistää tienneensä, millä rahoilla se oli hankittu. Kun Belorf sai kellon lahjaksi, hänellä ei vastauksensa mukaan ollut mitään tietoa tai edes aavistusta siitä, että Ranta-aho tekisi rikoksia.

– Sofia tunsi Nikon varakkaan perheen menestyvänä liikemiehenä. Tällaisessa viitekehyksessä syytteessä kerrottu kello on hyvien tapojen mukainen joululahja, vastauksessa sanotaan.

Parisuhde päättyi Ranta-ahon tutkintavankeuteen, joka loppui viime viikolla

Belorf tunnetaan julkisuudessa myös muun muassa fitnessurheilijana ja mallina. Belorfin ja Ranta-ahon parisuhde päättyi rikostutkinnan paljastuttua ja Ranta-ahon jouduttua tutkintavankeuteen. Viime viikolla Ranta-aho pääsi vapaaksi lähes vuoden kestäneen tutkintavankeuden jälkeen.

Käräjäoikeuden mukaan Ranta-aho voitiin vapauttaa, koska raskaimmat häneen kohdistuvista syytteistä on käsitelty oikeudessa eikä sotkemisvaaraa enää ole. Sotkemisvaara tarkoittaa sitä, että epäilty voi vaikeuttaa asian selvittämistä esimerkiksi hävittämällä todistusaineistoa. Lievempiä Ranta-ahoa koskevia syytteitä käsitellään vielä syksyllä, kun oikeuskäsittely jatkuu ensi viikolla alkavan kesätauon jälkeen.

Huumerikosoikeudenkäynti on Suomen suurimpia. Syytteiden mukaan Ranta-aho ja liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg johtivat Espanjasta käsin huumeorganisaatiota, joka toi Suomeen 17 kiloa kokaiinia, yli 200 kiloa amfetamiinia, reilut satatuhatta ekstaasitablettia ja muun muassa metamfetamiinia, LSD:tä ja hasista.

Esitutkinnan mukaan huumeilla tienattiin yli kymmenen miljoonaa euroa rikoshyötyä. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2016–2019.

Ranta-aho on tunnustanut lähes kaikki syytteet. Häntä on käräjäoikeuden käsittelyissä kuultu keskeisistä Espanjasta Suomeen järjestetyistä huume-eristä. Maaliskuussa Ranta-aho myös johdatti poliisit maastokätköille, joista löytyi kymmeniä kiloja huumeita.

Tranberg taasen kiistää syytteet.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut