Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huoltovarmuuskeskuksessa tiedettiin Sarmasteen veroveloista, mutta tämän yritykselle maksettiin silti miljoonia

Huoltovarmuuskeskus (HVK) tiesi suojavarustekauppoja tehdessään Onni Sarmasteen yhtiön veroveloista, mutta maksoi silti yhtiölle miljoonia euroja.

Tiedot käyvät ilmi HVK:n tilaamasta selvityksestä, jota varten haastateltiin keskuksen työntekijöitä ja maskikauppojen aikaan toimitusjohtajana ollutta Tomi Lounemaa. Selvityksen laati konsulttiyhtiö Deloitte .

STT pyysi selvityksen HVK:lta. Tiedoista uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat .

Selvityksen perusteella HVK oli maaliskuun lopulla yrittänyt tehdä noin viiden miljoonan euron maksun Sarmasteen yhtiölle LDN Legal Partnersille . Maksu kuitenkin jäädytettiin belgialaisessa rahansiirtopalvelussa.

Sarmaste pyysi, että HVK maksaisi sovitun viiden miljoonan euron kauppasumman hänen toisen yhtiönsä Finance Group Helsingin suomalaiselle tilille.

Selvityksen mukaan HVK:ssa huomattiin, että Finance Group Helsingillä oli verovelkaa vähintään 10 000 euroa. Raportissa kerrotaan, että HVK:n silloinen perustuotanto-osaston johtaja Jyrki Hakola pohti, pitäisikö kauppa Sarmasteen yhtiön kanssa perua kokonaan. Harkinnan jälkeen Hakola päätyi siihen, että rahansiirto tehdään verovelasta huolimatta ja tilanteessa, jossa aiempi rahansiirto belgialaiselle tilille ei ollut vielä palautunut HVK:lle.

Toinen HVK:n johtoryhmän jäsen Asko Harjula hyväksyi tämän menettelyn, selvityksessä kerrotaan.

HVK maksoi myös Jylhän yritykselle, vaikka taustoista löytyi puutteita

HVK tilasi suojamaskeja myös kauneusyrittäjä Tiina Jylhältä, jolla on talousrikoshistoriaa. Myös näiden kauppojen vaiheita käydään läpi Deloitten laatimassa selvityksessä.

Selvityksen mukaan HVK:ssa tiedettiin, että Jylhän yrityksellä ei ollut arvonlisäverotunnistetta eikä luottoluokitusta. Siitä huolimatta HVK maksoi runsaat 2,6 miljoonaa euroa eli puolet kauppasummasta ennakkona Jylhän yhtiön The Look Medical Caren virolaiselle tilille.

Jylhän yhtiön toimittaman laskun asiatarkastuksen teki Hakola ja laskun hyväksyi Harjula, selvityksessä kerrotaan.

Myöhemmin kävi ilmi, että virolainen Luminor -pankki oli jäädyttänyt rahat, koska pankki piti rahamäärää epäilyttävänä.

Sekä Jylhä että HVK ovat ilmoittaneet peruvansa kaupat. Helsingin Sanomat kertoi kesäkuun alussa, että Jylhä pitää HVK:n purkuperusteita väärinä ja vaatii vajaan kolmen miljoonan euron korvausta menettämistään rahoista.

Maskisotkusta useita rikosepäilyjä

HVK on kevään ja alkukesän aikana ollut taajaan otsikoissa epäonnistuneista suojavarustekaupoistaan.

Viime viikolla Helsingin Sanomat uutisoi, että poliisi epäilee kolmea HVK:ssa työskennellyttä luottamusaseman väärinkäytöstä. Keskuksen hallituksen jäseniä ei epäillä rikoksesta.

Lisäksi poliisi on aiemmin kertonut tutkivansa tavarantoimituksen osalta epäiltyä törkeää petosta ja törkeää rahanpesua. Epäiltyinä on ollut kaksi miestä, joista yhtä on epäilty molemmista rikoksista ja toista törkeästä rahanpesusta.

Sarmaste on itse julkisuudessa sanonut olleensa jutussa pidätettynä. Poliisi ei ole kertonut epäiltyjen henkilöllisyyksiä.

Lounema erosi HVK:n toimitusjohtajan paikalta huhtikuussa pian sen jälkeen, kun maskisotku oli noussut julkisuuteen. Keskuksen johtoryhmään kuuluneet Hakola ja Harjula saivat potkut suojainkauppojen vuoksi.