Oulussa SPR:n kirpputorilta löytynyt käsikranaatti varmistui vaarattomaksi

Oulun poliisin mukaan käsikranaatti löytyi myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta. Kuvituskuva. ONNI OJALA / LEHTIKUVA

STT

Oulussa SPR:n Kontti-myymälästä löytynyt käsikranaatti osoittautui Puolustusvoimien tarkistuksessa vaarattomaksi. Oulun poliisi kertoi lauantai-iltana Twitterissä , että käsikranaatti ei sisältänyt räjähdeainetta ja sen sytytin oli rikottu.

Kontti-myymälä suljettiin ja rakennus evakuoitiin lauantaina puolenpäivän paikkeilla sen jälkeen, kun käsikranaatti löytyi. Poliisin mukaan käsikranaatti löytyi myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta.

– Syynä oli saamamme lahjoitusesine, joka on todennäköisesti vanha sotamuisto tai vastaava, kertoo Suomen Punaisen Ristin Kontti-ketjun myymälätoiminnan johtaja Leevi Heimonen STT:lle.

Heimosen mukaan käsikranaatti oli tullut Oulun Kontti-myymälään tavallisena myyntiin tuotuna lahjoituksena muun lahjoitustavaran joukossa.

Puolustusvoimat sai lauantaina iltapäivällä puoli viiden maissa käsikranaatin noudettua turvallisesti tutkittavaksi. Illalla varmistui, että se oli vaaraton.

Myymälä avataan maanantaina

Koska käsikranaatti saatiin turvallisesti ulos rakennuksesta, Oulun Kontti-myymälä avataan Heimosen mukaan normaalisti maanantaina. Osa Konteista on avoinna sunnuntaisin, mutta Oulun Kontti ei kuulu niihin.

Yksittäisiä vanhoja käsikranaatteja löytyy Suomessa silloin tällöin. Lahden satamasta löytyi tämän viikon torstaina käsikranaatti, joka tarttui lapsen onkeen. Puolustusvoimien Parolan panssariprikaati raivasi sen pois. Käsikranaatin arvioitiin olevan peräisin 1940-luvulta.

Mikkelin Launialassa taas suljettiin uimaranta kesäkuussa 2016, kun sukeltajat olivat havainneet järven pohjassa käsikranaatin. Poliisi kertoi, että kranaatti oli vuodelta 1932 ja löydettäessä toimintakuntoinen. Se saatiin hävitettyä turvallisesti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut