Riikka Pakarinen palaa politiikkaan – nousee valtiovarainministerin EU-erityisavustajaksi

Riikka Pakarinen. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtajana toiminut Riikka Pakarinen nousee valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) EU-asioista vastaavaksi erityisavustajaksi. Nimitys varmistui tänään.

Pakarinen aloitti Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton johdossa vuoden 2019 alussa. Sitä ennen hän toimi silloisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) EU-asioiden erityisavustajana. Pakarinen oli keskustan europarlamentaarikkona vuosina 2009–2014.

Pakarinen kertoo olevansa iloinen paluusta EU-asioiden pariin.

– Kun valtiovarainministeri Vanhanen pyysi tähän tehtävään, en kyllä miettinyt hetkeäkään. Koen, että tämä on merkittävä ja tärkeä tehtävä tässä ajassa, kun EU:ssa tapahtuu paljon, Pakarinen kommentoi STT:lle.

Sipilän esikuntaan Pakarinen nousi vuonna 2016. Sitä ennen hän toimi Metsäteollisuuden edunvalvontapäällikkönä ja johtoryhmän jäsenenä.

Vanhanen aloitti valtiovarainministerinä, kun keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni oli joutunut jättämään ministeripestin viestintäkoulutuskohun seurauksena.

Kulmunin aikana toimineista erityisavustajista moni jatkoi Vanhasen esikunnassa. Poikkeus oli pitkäaikainen keskustavaikuttaja Kari Jääskeläinen, joka osallistui kohun aiheuttaneen viestintäkoulutuksen järjestämiseen.

Vanhasen valtiosihteereinä ovat Maria Kaisa Aula ja Jari Partanen. Vanhasen erityisavustajiksi on aiemmin nimitetty Jukka Ihanus, Markus Lahtinen, Ann-Mari Kemell.

Viestintäkoulutushankintoja tutkitaan

Kulmuni erosi ministerin tehtävästä kesäkuun alussa. Jupakka sai alkunsa, kun Suomen Kuvalehti uutisoi kesäkuun alussa, että Kulmunille on annettu viestintäkoulutusta valtion rahoilla miltei 50 000 eurolla.

Valtiovarainministeriön tiedoista selvisi myöhemmin, että laskujen mukaan summa oli itse asiassa suurempi, noin 56 000 euroa. Kulmuni on sittemmin kertonut maksaneensa esiintymiskoulutuksiensa hinnan työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön tileille.

Viestintäkoulutushankinnat ovat Helsingin poliisin esitutkinnassa. Epäiltynä on tällä hetkellä yksi virkamies, joka on esiselvityksen perusteella laajasti osallistunut koulutushankintoihin. Esiselvityksen perusteella asiassa on syytä epäillä petosta ja virkavelvollisuuden rikkomista.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut