Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Oppositiossa on erilaisia näkemyksiä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) edellytyksistä hoitaa tehtäväänsä häneen kohdistuvien rikosepäilyjen takia. Perussuomalaisten mielestä Haaviston uskottavuus kärsii jo epäilyistä, kun taas kokoomuksessa uskotaan Haaviston ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan virkaansa tässäkin tilanteessa. Kristillisdemokraattien mielestä Haaviston olisi pitänyt vetäytyä tehtävästä jo joulukuussa, kun oppositio esitti hänelle epäluottamusta.

– Sanoi hän itse mitä hyvänsä, niin totta kai tämä vaikuttaa hänen uskottavuuteensa ulkoministerinä sekä kotimaassa että myös kansainvälisesti, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

– On vaikea kuvitella, että kovin monessa maassa olisi mahdollista toimia ministerinä tässä tilanteessa.

Halla-ahon mukaan Haavistolla on kuitenkin juridiset edellytykset hoitaa tehtävää.

– Ehkä se, että hän roikkuu nyt tällaisessa tilanteessa omassa tehtävässään, kertoo vihreiden ajattelutavasta, että mitkään säännöt eivät koske heitä. Mielestäni tämä aiheuttaa enemmän pohdintaa muille hallituspuolueille, sillä tuskin tämä vihreissä aiheuttaa minkäänlaista pohdintaa.

Rikosepäilyssä on kyse Haaviston toiminnasta, joka kohdistui ulkoministeriön konsulipäällikköön al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten asian käsittelyssä. Helsingin Sanomien tietojen mukaan keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta. Haavisto on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

"Tämä ei ole puoluepolitikoinnin paikka"

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mielestä Haaviston edellytyksiä toimia ulkoministerinä on syytä miettiä vasta siinä vaiheessa, jos valtakunnanoikeus kutsutaan koolle käsittelemään syytettä. Hänen mielestään tärkeintä on, että prosessi viedään perustuslakivaliokunnassa nopeasti ja asiallisesti eteenpäin.

– Uskon, että kyllä Haavisto ammatti-ihmisenä pystyy virkaansa hoitamaan tässäkin tilanteessa, mutta myös hänen kannaltaan, ja koko asian kannalta olisi hyväksi, että mieluummin ripeämmin kuin hitaasti tämä asia etenisi, Mykkänen sanoo.

Mykkänen uskoo perustuslakivaliokunnan tottuneen siihen, että sen käsiteltäväksi tulee oikeudellisia kysymyksiä, joissa puoluerajat pannaan sivuun ja keskitytään lain tarkoittamaan oikean ja väärän tulkitsemiseen.

– On tärkeää, että tämä on aidosti oikeudellinen prosessi, vaikka kansanedustajat joutuvatkin tätä hoitamaan. Tämä ei ole puoluepolitikoinnin paikka lainkaan.

Mykkäsen mukaan kokonaan ei voi väistää sitäkään, etteikö tapauksella olisi ulkoministerin kansainvälisen uskottavuuden kannalta merkitystä.

– Mutta tällaisessa tilanteessa, kun syytettä ei ole nostettu, olisi väärin tuomita jonkun muun kuin tuomioistuimen.

Mykkänen kommentoi kokoomuksen näkemyksiä, sillä puheenjohtaja Petteri Orpo oli kalastamassa pohjoisessa.

"Perustuslakivaliokunnan saatava tehdä työnsä rauhassa"

Haavisto on toiminut ulkoministerinä myös esitutkinnan aikana, joten siinä mielessä tilanne ei varsinaisesti muutu perustuslakivaliokunnan selvityksen aikana, sanoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Hänen mielestään valiokunnan pitää antaa nyt rauhassa tehdä työnsä.

Essayah sanoo, että kristillisdemokraattien mielestä Haaviston olisi pitänyt vetäytyä tehtävästä jo joulukuussa, kun oppositio esitti hänelle epäluottamusta.

– Kokonaisuudessaan katsottiin, että toiminta al-Hol-tilanteessa oli epäluottamuksen arvoista toimintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.