Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes 10 miljoonaa lasta ei välttämättä palaa kouluun koronarajoitusten jälkeen, arvioi järjestö

Koronaviruspandemia on kansainvälisen Pelastaa Lapset -järjestön mukaan aiheuttanut "ennenkuulumattoman koulutuksen hätätilan". Järjestön mukaan on mahdollista, että jopa 9,7 miljoonaa lasta ei palaa koulun penkille, kun koulut vihdoin aukeavat uudelleen.

Britanniassa päämajaa pitävän järjestön arvio perustuu muun muassa siihen, että viruksen leviämisen aiheuttamat talousvaikeudet ajavat nuoret ja lapset töihin. Lisäksi monet tytöt menevät aiemmin naimisiin.

– Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa kokonaisen sukupolven koulutus on häiriytynyt maailmanlaajuisesti, järjestö kertoo.

Järjestön mukaan koronakriisi voi pakottaa köyhyyteen 90–117 miljoonaa lasta lisää.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco arvioi huhtikuun lopulla, että 1,3 miljardia lasta ja nuorta oli koulujen ja yliopistojen koronavirusrajoitusten piirissä. Tuolloin joissakin maissa koululaisia oli alkanut palata jo takaisin koulun penkille.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan lapset ja nuoret ovat vaarassa jäädä koulutuksesta jälkeen erityisesti 12 maassa. Listalla on muun muassa Länsi- ja Keski-Afrikan maita, mutta myös Afganistan, Jemen ja Pakistan.

Järjestö kertoo, että jo ennen koronakriisiä arviolta 258 miljoonalla lapsella ja nuorella ei ollut pääsy kouluun.