Floridassa ennätysmäärä päivittäisiä koronakuolemia – Ranskaan tulossa maskipakko julkisiin sisätiloihin

Ranskaan tulee maskipakko julkisiin sisätiloihin ensi viikolla. Kuvassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron (vas.) ja pääministeri Jean Castex. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa Floridan osavaltio on ilmoittanut jälleen ennätysmäärän uusia koronaan liittyviä kuolemia. Torstaina osavaltio ilmoitti yhteensä 156 uudesta koronakuolemasta ja lähes 14 000 uudesta tartunnasta.

Floridan terveysviraston tilastojen mukaan osavaltiossa on tähän mennessä varmistettu yli 315 000 koronavirustartuntaa ja kirjattu lähes 4 800 koronakuolemaa.

Tuoreeltaan ilmoitettu vuorokauden aikana kirjattujen koronakuolemien määrä rikkoi vain kaksi päivää aiemmin tehdyn ennätyksen. Tiistaina osavaltiosta ilmoitettiin, että 132 ihmistä oli kuollut vuorokauden aikana koronaan liittyvistä syistä.

Tartuntojen lähdettyä kasvuun Floridassa osavaltion republikaanikuvernööri Ron DeSantis määräsi uusia rajoituksia, jotka koskivat baarien alkoholinmyyntiä.

Hän ei ole kuitenkaan ottanut niin tiukkaa otetta rajoitusten kanssa kuin vaikkapa Kaliforniassa ja Texasissa. Floridassa ei ole esimerkiksi annettu määräyksiä uusista liikkumisrajoituksista tai määrätty maskipakkoa sisätiloihin.

DeSantis on myös vaatinut, että kaikki osavaltion koulut avaisivat ovensa elokuussa.

Yhdysvalloissa uu si synkkä tartuntaennätys

Koko Yhdysvalloissa raportoitiin keskiviikkona paikallista aikaa jälleen uusi synkkä huippuluku koronavirustartunnoissa. Maassa oli varmistettu lähes 67 700 uutta tartuntaa, mikä on uusi vuorokausikohtainen ennätys. Luku perustuu baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurantaan.

Yhdysvalloissa tartuntamäärät kääntyivät jyrkkään nousuun kesäkuun lopulla.

Virustartuntoja on varmistettu Yhdysvalloissa hieman alle 3,5 miljoonaa kappaletta ja koronakuolemia varmistettu yli 137 000. Lukemat on tarkistettu Johns Hopkinsin seurannasta torstaina iltakahdeksan jälkeen Suomen aikaa.

Koko maailmassa on varmistettu yhteensä lähes 13,6 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu noin 585 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Yhdysvalloissa on maailmanlaajuisesti eniten sekä koronatartuntoja että -kuolemia.

Väkilukuun suhteutettuna Yhdysvalloissa on Worldometer-tarkkailusivuston mukaan varmistettu miljoonaa asukasta kohden reilut 11 000 tartuntaa ja kirjattu 424 koronakuolemaa.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on tilastoitu Worldometerin mukaan 1 316 tartuntaa ja 59 koronaan liittyvää kuolemaa.

Ranskassa maskia vaaditaan kohta kaupoissakin

Ranskassa hallitus kertoi torstaina, että maassa vaaditaan jatkossa kasvomaskien käyttämistä julkisissa sisätiloissa. Maskipakko tulee voimaan ensi viikolla.

Maskien käyttäminen on ollut jo pakollista julkisessa liikenteessä. Nyt kasvojen peittäminen tulee pakolliseksi myös muun muassa kaupoissa ja muissa sisätiloissa, joissa ihmiset usein käyvät, maan pääministeri Jean Castex kertoi senaatissa torstaina.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron enteili tulevaa maskipakkoa jo maan tiistaina Ranskan kansallispäivänä antamassaan televisiohaastattelussa. Macron kertoi haastattelussa kannattavansa maskin käytön määräämistä pakolliseksi kaikissa julkisissa sisätiloissa.

Koronatartuntojen määrä on lähtenyt kesälomakauden myötä uuteen nousuun Ranskassa ja useat tunnetut lääkärit ovat vedonneet, että maskien käyttö pitäisi määrätä pakolliseksi sisätiloissa.

Maan terveysministeri Olivier Veran onkin tuoreeltaan varoittanut, että maassa on merkkejä epidemian uudesta tulemisesta.

– Me olemme todistaneet tietyissä Pariisin sairaaloissa heikkoja merkkejä epidemian uudesta noususta, minkä vuoksi kehotan Ranskaa pysymään erityisen valppaana, Veran kertoi Ranskan yleisradiolle.

Veranin mukaan sairaalaan otettujen koronapotilaiden määrän sekä hätälaitosten saamien puhelujen kasvu ovat indikaattoreita, joita tulee seurata, mutta ne eivät ole vielä huolestuttavia.

Ranska yksi pahiten koronan runtelemista EU-maista

Ranska on yksi koronan pahiten runtelemista Euroopan maista. Maa on pyrkinyt kesän aikana jättämään taaksensa aiempia tiukkoja rajoitustoimia, joilla pyrittiin saamaan yhteensä yli 30 000:n ihmisen hengen vienyt epidemia kuriin.

Tartuntoja Ranskassa on Johns Hopkinsin mukaan varmistettu yhteensä yli 210 000.

Väkilukuun suhteutettuna Ranskassa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu 2 655 koronatartuntaa ja kirjattu 461 koronaan liittyvää kuolemaa, kertoo Worldometerin seuranta.

Korona on runnellut Euroopassa pahasti myös muun muassa Italiaa, Espanjaa ja Britanniaa. Italiassa miljoonaa asukasta kohden on varmistettu 4 032 tartuntaa ja kirjattu 579 koronakuolemaa.

Espanjassa vastaavat suhdeluvut ovat 6 514 ja 608, Britanniassa taas 4 309 ja 664.

Espanja määräsi teurastettavaksi lähes 100 000 minkkiä

Espanja on määrännyt lopetettaviksi minkkitilalla lähes 100 000 eläintä sen jälkeen, kun oli varmistettu, että tilan minkeistä valtaosa kantaa koronavirusta. Asiasta ilmoitti medialle Aragonian itsehallintoalueen maatalousministeri Joaquin Olona.

Aragonian ainoa minkkitila sijaitsee Puebla de Valverdessa, noin sata kilometriä luoteeseen Valencian kaupungista. Tilaa on seurattu tarkkaan pian parisen kuukautta, kun sen seitsemän työntekijää oli saanut koronatestissä positiivisen tuloksen.

Tuon jälkeen virkamiehet ovat tehneet sarjan testejä, jotka osoittivat, että liki 90 prosenttia minkeistä on saanut koronatartunnan.

Viruksen oletetaan tulleen maatilalle työntekijän mukana, joka välitti sen eläimille. Olona tosin sanoi, ettei ole täysin selvää, onko tartunta mahdollista ihmisistä eläimiin.

Espanja on kärsinyt vakavasti pandemiasta. Maassa yli 28 400 ihmisen ilmoitetaan kuolleen koronavirukseen liittyvistä syistä.

Espanjan viranomaisten tarkassa seurannassa on yli 120 uutta tautipesäkettä. Niitä on ilmennyt sen jälkeen, kun tiukat koronarajoitukset poistettiin maassa 21. kesäkuuta.

Hollannin viranomaiset ilmoittivat aiemmin tässä kuussa, että siellä on teurastettu kymmeniätuhansia minkkejä, kun 20 maatilaa todettiin tartunnan saaneiksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut