Martin Luther Kingin kanssa marssinut kansalaisoikeustaistelija John Lewis on kuollut

John Lewis oli yksi merkittävimmistä kansalaisoikeusliikkeen johtohahmoista 1960-luvulla. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Tunnettu yhdysvaltalainen kansalaisoikeustaistelija John Lewis on kuollut, kertoo Yhdysvaltain edustajainhuone. 80-vuotias Lewis oli edustajainhuoneen jäsen aina vuodesta 1986 asti.

Lewis kuoli myöhään perjantaina sairastettuaan haimasyöpää, joka hänellä todettiin viime vuoden lopulla.

Lewis oli yksi merkittävimmistä kansalaisoikeusliikkeen johtohahmoista 1960-luvulla. Hän marssi mustien ihmisoikeuksien puolesta Martin Luther King Jr:n rinnalla.

Hän myös johti Alabamassa Selmasta Montgomeryyn vuonna 1965 järjestettyä historiallista marssia, missä osavaltion joukot yrittivät tukahduttaa rauhanomaisen protestin väkivalloin. Valokuvat väkivallasta levisivät tiedotusvälineiden välityksellä ympäri maata ja lisäsivät valkoisten amerikkalaisten sympatiaa mustien ihmisoikeustaistelua kohtaan. Lewis sai marssilla kallomurtuman.

– Tänään Amerikka suree menetettyään yhden Amerikan historian suurimmista sankareista, edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi lausunnossaan.

Viime kuukausien aikana Lewis oli jättäytynyt pois edustajainhuoneen tehtävistä syöpähoitojen takia. Kesäkuun alussa hän kuitenkin palasi Washingtoniin, kun eri puolilla Yhdysvaltoja oli käynnissä laajat mielenosoitukset rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan mustaihoisen George Floydin kuoltua poliisin käsiin.

Lewis saapui Washingtoniin kävelläkseen Valkoisen talon lähettyvillä sijaitsevalla mielenosoitusten alueella, joka on nyt nimetty Black Lives Matter Plazaksi.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut