Kulmuni: Keskusta haluaa eläkeläisille verokannustimen

Kulmunin mukaan keskusta haluaisi muuttaa eläkeläisten verotusta niin, että eläketuloa ja ansiotuloa verotettaisiin erikseen. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan puolue aikoo viedä eteenpäin esitystä, jossa eläkkeellä tehtävä työ ei nostaisi jo tienatun eläkkeen verotusta.

– Tarkoitus on muuttaa eläkeläisten verotusta niin, että eläketuloa ja ansiotuloa verotettaisiin erikseen. Nyt eläke ja ansiotulot lasketaan yhteen, jolloin työssäkäynti nostaa myös jo tienatun eläkkeen verotusta. Mikäli jo tienatun eläkkeen verotus jätettäisiin rauhaan, toimisi se kannusteena työntekoon, Kulmuni sanoo keskustan tiedotteessa.

Korona-aikana eläkkeeltä töihin kutsutut hoitotyöntekijät idean sysäyksenä

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) nosti kannustimen esille jo aiemmin tällä viikolla Iltalehden haastattelussa. Kesäkuussa valtiovarainministerinä aloittanut Vanhanen kertoi käynnistäneensä ministeriössä selvitysprojektin eläkkeellä tehtävän työn verotuksesta.

Valtiovarainministeriössä selvitetään esityksen vaikuttavuutta, hintaa ja perustuslaillisuutta. Mikäli laillista estettä ei ole ja muutos arvioidaan kustannustehokkaaksi, tulee Vanhanen tekemään asiasta esityksen, Kulmuni kertoo.

– Toteutuessaan Vanhasen avaus voi olla yllättävänkin vaikuttava. Vuositasolla jo nyt töissä käy 100 000–150 000 eläkeläistä, toki usein sijaisuuksien ja osa-aikatyön kautta. 70–74-vuotiaiden keskuudessakin työllisyysaste on viisi prosenttia. Potentiaali lienee paljon tätä suurempi. Suuret ikäluokat eläköityvät ja eläkeläisten joukko kasvaa, Kulmuni sanoo.

Vanhasen mukaan idea eläkeläisten verotuksen uudistamisesta lähti siitä, että Suomessa on korona-aikana tarvittu paljon sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisia eläkepäiviltä takaisin töihin.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut