Jemenin separatistit luopuivat itsehallinnosta ja lupautuivat rauhansopimukseen

Jemenin separatistiliikkeen jäsenet ottivat haltuunsa armeijan tankin Adenin kaupungissa elokuussa 2019. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Jemenin separatistit ilmoittivat keskiviikkona luopuvansa itsehallinnosta ja lupautuivat panemaan täytäntöön viivästyneen rauhansopimuksen hallituksen kanssa.

Etelän siirtymäneuvosto (STC) julisti huhtikuussa itsehallintoalueen Jemenin eteläosassa. Neuvosto oli tätä ennen syyttänyt maan hallituksen laiminlyöneen velvoitteensa ja vehkeilleen neuvoston tarkoitusperiä vastaan.

Neuvoston edustaja Nazar Haitham myönsi Twitterissä, että ilmoitusta edelsi Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden Arabiemiraattien puuttuminen asiaan.

Saudi-Arabian johdolla neuvoteltu Riadin vallanjakosopimus allekirjoitettiin alun perin marraskuussa. Sen mukaan Jemenin pääministerin on määrä muodostaa uusi hallitus 30 päivän kuluessa. Lisäksi on määrä valita uusi kuvernööri ja turvallisuusjohtaja eteläiseen Adenin satamakaupunkiin.

Hallituksen joukot ja separatistit ovat aiemmin taistelleet vuosia huthikapinallisia vastaan Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa. Entisten liittolaisten välinen "sisällissota sisällissodan sisällä" mutkisti entisestään konfliktia huthikapinallisten kanssa, joiden hallussa on suuri osa maan pohjoisosasta.

Jemenissä on sodittu vuodesta 2014. YK:n mukaan Jemenin sisällissota on aiheuttanut yhden maailman pahimmista humanitaarisista katastrofeista.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut