Teknologiajättiläisiä kuullaan Yhdysvaltojen edustajainhuoneessa: "Teknologiajäteillä on liikaa valtaa"

Kuuleminen toteutettiin etäyhteyksien välityksellä koronapandemian vuoksi. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain edustajainhuoneen lakivaliokunta järjesti keskiviikkona kuulemisen Yhdysvaltain teknologiajättien toimitusjohtajille. Lakivaliokunnan kartellien vastainen paneeli sanoo, että teknologiajäteillä on liian paljon valtaa.

Amazonin Jeff Bezosin, Applen Tim Cookin, Facebookin Mark Zuckerbergin ja Googlen Sundar Pichain kuulemisen taustalla on kasvava huoli jättiyhtiöiden epäreilusta valta-asemasta markkinoilla.

Paneelin puheenjohtaja David Cicilline sanoi avauspuheenvuorossaan, että kuultavana olevat yritykset ovat “nettitalouden keisareita”. Hänen mukaansa hallitsevat verkkoalustat ovat käyttäneet valtaansa tuhoisalla ja vahingoittavalla tavalla laajentuakseen taloudellisesti.

– Yhtiöt lannistavat yrittäjyyttä, tuhoavat työpaikkoja, nostavat hintoja ja heikentävät laatua, Cicilline totesi.

Kuuleminen toteutettiin etäyhteyksien välityksellä koronapandemian vuoksi. Kuuleminen alkoi tunnin myöhässä ja sen aikana ei myöskään täysin vältytty teknisiltä ongelmilta. Kuuleminen oli käynnissä vielä iltayhdeksän jälkeen Suomen aikaa.

Teknologiayhtiöitä kuullaan osana kongressin selvitystä markkinavallasta verkkoalustoilla.

"Ei ole laitonta olla iso"

Esimerkiksi Facebookin arvellaan joutuvan suurennuslasin alle kasvavien kilpailijoidensa ostamisesta. Kriitikkojen mukaan toiminta tukahduttaa kilpailua ja kasvattaa yhtiön valta-asemaa sosiaalisessa mediassa.

Pienemmät kilpailijat ovat muissakin yhteyksissä valittaneet epäreilusta kilpailuasetelmasta jättiyhtiöitä vastaan.

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltojen nykyisen kilpailulainsäädännön ja ennakkotapausten puitteissa isojen yhtiöiden valta-asemaan on vaikeaa puuttua. Ei riitä, että yhtiöt ovat isoja tai hallitsevia, jos ne eivät aiheuta vahinkoa kuluttajille tai käytä markkinavaltaa väärin, mikä puolestaan on kilpailuoikeuden asiantuntija Avery Gardinerin mukaan vaikeaa määritellä.

– Ei ole laitonta olla iso, Gardiner sanoo.

Kilpailuoikeuteen erikoistunut oikeustieteen professori Christopher Sagers Clevelandin osavaltionyliopistosta arvioi kuulemisen jäävän tämän vuoksi lähinnä poliittiseksi teatteriksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut