Ministeriöiden välillä vielä iso erimielisyys ensi vuoden rahankäytöstä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kommentoivat hallituksen neuvotteluja Säätytalon edustalla Helsingissä tiistaina. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

Anniina Luotonen / STT

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan neuvotteluissa ensi vuoden budjetista on kurottavana vielä miljardien eurojen railo. Näin suuri ero on Vanhasen mukaan ministeriöiden toiveiden ja valtiovarainministeriön ehdotuksen välillä.

Hallituksen ministerit esittelivät tiistaina ministeriöidensä rahatoiveita yhteisessä palaverissa Helsingin Säätytalossa. Tapa oli uusi, sillä yleensä ministeriöt ovat tavanneet valtiovarainministeriön kahden kesken sen sijaan, että istuisivat kaikki yhteisessä pöydässä. Kesällä valtiovarainministeriksi noussut Vanhanen on halunnut uudistaa tapaa, jolla rahoista neuvotellaan.

Miljardien eurojen erimielisyys ei Vanhasen mukaan ole tavatonta. Hän sanoo, että vastaavan suuruisia vääntöjä on käyty vuosikymmenen mittaan.

– Syksyn budjettiriiheen riittää valmisteltavaa erittäin paljon. Nyt kaikki ovat kartalla odotuksista eri puolilla valtionhallintoa, Vanhanen kertoi tapaamisesta tultuaan.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan isoja auki olevia kysymyksiä ovat ainakin epävarma koronatilanne sekä kuntien ja järjestöjen talous. Hallitus joutuu päättämään, missä määrin se korvaa tuen saajille veikkausvoittovarojen pienenemisen.

Ehdotus 7 miljardia alijäämäinen

Päätöksiä ei kokouksessa tiettävästi vielä tehty. Varsinaiset budjettineuvottelut käydään hallituksen kesken syyskuun puolivälissä, ja sen jälkeen esitys ensi vuoden budjetista menee eduskunnan käsiteltäväksi. Eduskunnassa budjettiin tulee vielä pieniä lisäyksiä, ja valmista on tarkoitus saada joulukuussa.

Valtiovarainministeriö antoi aiemmin elokuussa vuodelle 2021 budjettiehdotuksen, joka on suuruudeltaan 61,6 miljardia euroa. Niin sanotuista tulevaisuusinvestoinneista ja EU:n elvytyspaketin yhteensovittamisesta on tarkoitus linjata myöhemmin.

Ehdotus on 7 miljardia euroa alijäämäinen. Tänä vuonna pakkaselle painutaan yllättävien koronamenojen takia tällä tietoa noin 19 miljardia euroa.

Valtionvelka nousee valtiovarainministeriön mukaan ensi vuonna arviolta 132 miljardiin euroon.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut