Apulaisoikeusasiamies: Oppilaita ei saa pakottaa laulamaan virsiä

Kantelun mukaan musiikkiluokilla laulettiin paljon uskonnollisia lauluja. RITVA SILTALAHTI / LEHTIKUVA

STT

Oppilaita ei saa pakottaa tai painostaa laulamaan virsiä, toteaa apulaisoikeusasiamies tuoreessa ratkaisussaan. Ratkaisu koskee Uskonnottomat Suomessa -yhdistyksen kantelua alakoulun musiikkiluokkien opetuksesta.

Kantelun mukaan musiikkiluokilla laulettiin paljon uskonnollisia lauluja ja koulu muun muassa järjesti konsertteja kirkossa. Kun luokan oppilas oli kieltäytynyt laulamasta virsiä, opettaja oli kysynyt, aikooko lapsi enää jatkaa musiikkiluokalla.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan tällaisen yksittäisen lausuman merkityksen arviointi ei ole laillisuusvalvonnan keinoin mahdollista.

– Yleisellä tasolla kiinnitän kuitenkin huomiota siihen, ettei oppilasta saa painostaa oman vakaumuksen vastaisen uskonnon harjoittamiseen, eikä heitä tule koulussa saattaa alttiiksi kielteiselle leimautumiselle heidän vakaumuksensa johdosta, ratkaisussa sanotaan.

Katsomusaineiden opetukseen ja uskonnollisiin tilaisuuksiin liittyvät näkemyserot pitää apulaisoikeusasiamiehen mukaan ratkaista yhteistyössä koulun ja kodin kanssa niin, että oppilaan uskonnonvapaus huomioidaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.