Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norwegian teki yli viiden miljardin kruunun tappiot alkuvuonna

Lentoyhtiö Norwegianin tappiot syvenivät koronakriisin aikana, ilmenee yhtiön kertomista tulostiedoista.

Norwegianin liiketulos painui vuoden ensimmäisellä puoliskolla 5,1 miljardia Norjan kruunua eli lähes 500 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Liiketulos oli miinuksella myös vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta nyt tappiot olivat noin kuusinkertaiset vuoden takaiseen verrattuna.

Koronaviruksen vaikutukset ovat kolhineet kovalla kädellä lentoyhtiöitä eri puolilla maailmaa. Norwegian kertoo, että se on joutunut pitämään maassa 140 lentokonetta sekä lomauttamaan tai irtisanomaan noin 8 000 työntekijää.

Toisella vuosineljänneksellä Norwegian operoi vain Norjan sisäisiä reittejä 7–8 lentokoneella.

Toimitusjohtaja Jacob Schramin mukaan Norwegian oli vuoden alkaessa odottanut voitollista tulosta ja "parasta kesää ikinä".

– Sitten koronavirus iski ja asiakaskysyntä kirjaimellisesti pysähtyi päivässä, kun hallitusten asettamat matkustusrajoitukset ja matkustussuositukset tulivat voimaan maailmanlaajuisesti, Schram sanoo osavuosikatsauksessa.

Norwegian myi kymmenen Boeingin konetta

Keväällä Norwegianin omistajat sopivat yhtiön pelastussuunnitelmasta. Velkojien saatavia muutettiin Norwegianin osakkeiksi, ja Norjan valtio myönsi yhtiölle kolmen miljardin kruunun lainatakauksen.

Norwegian kertoo myös myyneensä kymmenen Boeingin 737 -lentokonetta vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Boeingin 737 Max -koneet ovat yhä maailmanlaajuisessa lentokiellossa, mikä aiheutti Boeingille runsaasti harmia jo ennen koronakriisiä.

Vuoden alkupuoliskolla Norwegianin koneilla matkusti 5,3 miljoonaa asiakasta, kun viime vuonna vastaavaan aikaan asiakkaita oli noin 18 miljoonaa. Toimitusjohtaja Schram varoittaa osavuosikatsauksessa, että Norjan valtion myöntämä lainatakaus ei nykyisessä markkinatilanteessa riitä auttamaan yhtiötä pitkittyneen kriisin läpi.