Kymmenen EU-maata ottaa vastaan Morian leiriläisiä, Suomi joukossa

Kreikan viranomaisten mukaan ainakin ensimmäinen tulipalo sytytettiin tahallaan sen jälkeen, kun positiivisen koronatestituloksen saaneita määrättiin karanteeniin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kymmenen Euroopan unionin jäsenmaata ottaa vastaan yhteensä 400 ilman saattajaa Morian leireille saapunutta alaikäistä, kertoo Saksan sisäministeri Horst Seehofer. Valtaosa siirtyy Saksaan tai Ranskaan.

Suomen sisäministeriö kertoo, että Suomi vastaanottaa yksitoista ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa Morian leiriltä. Valtioneuvosto päätti keväällä vastaanottaa 175 erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Yhdentoista alaikäisen turvapaikanhakijan vastaanotto on osa tämän päätöksen toimeenpanoa. Tiedotteen mukaan siirron mahdollinen ajankohta selviää myöhemmin.

Tulipalot tuhosivat Morian leirin Lesboksen saarella tiistaina.

EU:n on määrä kertoa uudesta siirtolaisuutta ja turvapaikanhakijoita koskevasta sopimuksesta kuluvan kuun lopussa. Useat maat kuten Puola, unkari, Tshekki ja Slovakia ovat kuitenkin kieltäytyneet hyväksymästä suunnitelmia, joiden mukaan niiden olisi pakko ottaa vastaan turvapaikanhakijoita

Morian leiripalon jälkeen tuhannet viettivät jo kolmannen yön taivasalla

Kreikassa tuhannet siirtolaiset ja turvapaikanhakijat olivat perjantaina viettäneet jo kolmannen yönsä taivasalla sen jälkeen, kun tulipalot tuhosivat Morian leirin Lesboksen saarella.

Siirtolaisten vastaanottopaikkana toimineesta Morian leiristä tuhoutui tiistaina leirin keskus ja virallinen osa, jossa asui noin 4 000 ihmistä. Muut yli 8 000 asukasta ovat asuneet leirin ympäristössä.

Leirillä syttyi keskiviikon ja torstain aikana vielä uusia tulipaloja. Kreikan viranomaisten mukaan ainakin ensimmäinen tulipalo sytytettiin tahallaan sen jälkeen, kun positiivisen koronatestituloksen saaneita määrättiin karanteeniin.

Lesboksen saarelle on julistettu hätätila tulipalojen takia.

Lesboksella torstaina käynyt EU-komission varapuheenjohtaja Margaritis Schinas lupasi, että saarelle saapuu pian EU:n lähettämiä laivoja majapaikoiksi osalle taivasalle jääneistä.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis vaati Euroopan mailta lisää solidaarisuutta.

– Sen sijaan, että Euroopassa vain puhutaan solidaarisuudesta, on aika siirtyä tekoihin. Siirtolaiskriisin pitää olla keskustelujemme keskiössä, ja sen tulee johtaa konkretiaan, Misotakis vaati Välimeren maiden johtajien kokouksessa Korsikalla.

"Miksi epäinhimillinen kohtelu?"

Morian asukkaat ovat rakentaneet tiesulkuja leirin lähelle estääkseen sen rakentamisen uudelleen.

– Morian leiri on nyt suljettava lopullisesti. Emme halua uutta leiriä, ja tulemme vastustamaan kaikkia rakennustöitä. Me olemme kestäneet tätä tilannetta jo viisi vuotta, nyt on muiden aika kantaa taakkaa, sanoi paikallishallinnon johtaja Vangelis Violatzis.

Kongosta leirille päätynyt Gaelle Koukanee, 21, joka on raskaana, sanoi poliisin käyttäneen kyynelkaasua, kun leiriä tultiin sammuttamaan.

– Täällä on lapsia, vanhuksia, vammaisia. Miksi tämä epäinhimillisyys, kysyi hellettä oliivipuun alle pennut Koukanee.

Kreikkaan on tullut vuoden 2015 jälkeen kymmeniä tuhansia siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita, joille on rakennettu kymmenittäin leirejä ja pakolaiskeskuksia. Vain pieni osa tulijoista on päässyt jatkamaan matkaansa muualle Eurooppaan loppujen jäädessä jumiin leireille, usein surkeisiin oloihin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut