Perussuomalaisten vaalipäällikön murhayrityksestä epäilty kommentoi asiaa tuoreeltaan Twitter-tilillään – tutkijan mukaan perussuomalaisilla ja äärioikeistolla ollut paljon yhteyksiä Jyväskylässä

Katajan (kuvassa) murhayrityksen toinen epäilty kommentoi tekoa Twitterissä vain muutamia päiviä tapahtumien jälkeen viime heinäkuussa. HANNU RAINAMO / LEHTIKUVA

Elina Korkee, Iiro-Matti Nieminen / STT

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan murhayrityksen toinen epäilty kommentoi tekoa Twitterissä vain muutamia päiviä tapahtumien jälkeen viime heinäkuussa.

– Tämä Kataja hiillosti ääniharava persun pois valeiden avulla, koska ei tykännyt siitä, että tämä persu oli suoraselkäinen ja tosi kansallismielinen. Mm. minun kaveruutta tämän pois potkitun kanssa tämä Kataja käytti valeiden saattelemana hyväksi, kirjoitti Tero Ala-Tuuhonen viestipalvelu Twitterissä 20. heinäkuuta ja päätti tviittinsä haukkumasanoihin.

Seuraavana päivänä eli 21. heinäkuuta Ala-Tuuhonen puolestaan kirjoitti Twitterissä väkivallanteon taustaa pohtivassa ketjussa seuraavasti:

– Veikkaan Katajan henk.kohtaisia ongelmia syyksi.

Katajaan kohdistuneesta rikoksesta epäillään Ala-Tuuhosen ohella Jyväskylän kaupunginvaltuutettua Teemu Torssosta, jota ei hyväksytty perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaaksi viime vaaleissa. Torssonen myös erotettiin puolueesta.

STT julkaisee Torssosen ja Ala-Tuuhosen nimet jo tässä vaiheessa heidän yhteiskunnallisen toimintansa vuoksi. Torssonen on kaupunginvaltuutettu ja Ala-Tuuhonen tunnetaan monenlaisesta toiminnastaan suomalaisessa äärioikeistossa. Hän on muun muassa Kansallismielisten liittouma -nimisen yhdistyksen puheenjohtaja.

Molemmat on vangittu epäiltyinä todennäköisin syin

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi perjantaina, että kaksi miestä on vangittu murhan yrityksestä epäiltyinä. Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsänkoskella Jämsässä 17. heinäkuuta.

Pekka Kataja on aiemmin kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Kataja joutui sairaalahoitoon Tampereelle, mutta on sittemmin päässyt pois sairaalasta.

Epäillyt otettiin kiinni syyskuun alussa Keski-Suomessa. Heidät vangittiin sunnuntaina 6. syyskuuta Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, joka tuolloin oli päivystävä käräjäoikeus.

Poliisi on tiedottanut tutkintaan liittyvistä asioista niukasti. Tutkintaa johtava rikoskomisario Jussi Luoto on kertonut STT:lle, että yksi syy tähän on se, että epäiltyyn rikokseen liittyviä henkilöitä saattaa olla vielä vapaana.

39-vuotias Torssonen vangittiin 6. syyskuuta todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä ja 44-vuotias Ala-Tuuhonen syytä epäillä -perusteella. Perjantaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa myös Ala-Tuuhonen määrättiin vangittavaksi todennäköisin syin. Viimeksi mainittu vangitsemisen peruste tarkoittaa vankempaa rikosepäilyä eli sitä, että syyllisyyden tueksi on olemassa todennäköisiä syitä.

Torssonen sai potkut puolueesta viime vuonna

Kataja uskoo, että heinäkuisella väkivallanteolla oli sekä henkilökohtainen että poliittinen motiivi. Kataja oli mukana estämässä, ettei Torssonen päässyt ehdokkaaksi viime eduskuntavaaleissa Keski-Suomessa.

– Piirihallitus minun esityksestäni päätti, että Torssosta ei oteta, Kataja sanoi STT:lle perjantaina.

Katajan mukaan päätöksen syynä olivat Torssosen kytkökset äärioikeistolaisiin ryhmiin.

Kun Torssonen ei päässyt kansanedustajaehdokkaaksi, hän ryhtyi viime vuoden helmikuussa tavoittelemaan perussuomalaisten puoluesihteerin paikkaa. Kampanja katkesi, kun perussuomalaisten puoluehallitus erotti Torssosen puolueen jäsenyydestä toukokuussa 2019.

Perussuomalaisten silloinen puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kommentoi Keskisuomalaiselle , että päätös oli perusteellisesti harkittu ja prosessi alkanut jo tammikuussa. Hän ei avannut tarkemmin päätöksen perusteita.

Torssonen erotettiin myös perussuomalaisten valtuustoryhmästä Jyväskylässä. Viime vuoden lopulla Torssonen perusti uuden yhden miehen valtuustoryhmän. Valtuustoryhmän sihteeri on Kansallismielisten liittouman hallituksen jäsen.

Vuonna 2016 Torssonen ilmoittautui ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Hän toimi tuolloin Keski-Suomen PS-nuorten puheenjohtajana.

Puheenjohtajakisaan lähdettyään Torssonen sanoi Iltalehdelle olevansa "intellektuelli Hakkarainen" ja määritteli itsensä puolueen nuivaan siipeen. Torssonen vetäytyi kisasta sen jälkeen, kun Jussi Halla-aho oli ilmoittanut lähtevänsä ehdolle.

Kesäleirin ampumaharjoitus nostatti kohun

Kansallismielisten liittouman puheenjohtajana toimiva Tero Ala-Tuuhonen on Ilta-Sanomien mukaan kuulunut katupartiojärjestö Soldiers of Odinin johtohahmoihin Jyväskylässä.

Kansallismielisten liittouma nousi otsikoihin viime vuonna järjestön kesäleirin tapahtumien vuoksi. Sosiaalisessa mediassa epäiltiin, että leirillä pidetyssä ampumaharjoituksessa maalitauluina oli muun muassa ministerien kuvia. Järjestön julkaisemien valokuvien perusteella leirille osallistui muun muassa uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johtaja.

Kansallismielisten liittouma on myös järjestänyt vuosittaista 188 Kukkavirta -nimistä tapahtumaa Turun terrori-iskun uhrien muistolle. Tapahtumissa ovat olleet puhujina muun muassa perussuomalaisten nykyiset kansanedustajat Mauri Peltokangas ja Vilhelm Junnila.

Twitter-profiilissaan Ala-Tuuhonen kertoo olevansa kansallis-konservatiivinen etnonationalisti. Elokuussa hän esitti Twitterissä perussuomalaisille toiveen, ettei etnonationalistien kanssa tehtäisi vastakkainasettelua.

– Samaan maaliin potkitaan palloa, mut me pelataan vähän aggressiivisemmin, Ala-Tuuhonen kirjoitti.

Hänen mielestään perussuomalaisissa "ihan puoluejohtokin harrastaa vastakkainasettelua".

– Jos olet liian kansallismielinen, niin sinut harjataan pihalle tai et pääse jäseneksi.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos tviittasi perjantaina, että Katajan tapauksen epäillyistä toinen on erotettu puolueesta ja toisen jäsenhakemus on "hylätty yhtä monta kertaa kuin hän on sellaisen jättänyt".

"Kyse on paljon myös henkilösuhteista"

Perussuomalaisten ja äärioikeistolaisten ryhmien välillä on joillakin Suomen paikkakunnilla runsaastikin yhteyksiä, toisilla paikkakunnilla ei niinkään, arvioi tutkija Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta. Kotosen mukaan Jyväskylässä näitä yhteyksiä on ollut melko paljon, ja ne ovat johtaneet myös ristiriitoihin puolueen paikallisyhdistyksessä.

– En sanoisi, että Jyväskylän perussuomalaisissa on ollut äärioikeistolainen siipi ja muut. Kyse on paljon myös henkilösuhteista, Kotonen muotoilee.

Kotosen tutkimusalaa ovat äärioikeisto ja muut poliittiset ääriliikkeet, poliittinen kielenkäyttö sekä poliittinen väkivalta.

– Perussuomalaisten radikaalimmalla siivellä on linkkejä Odinin sotureihin ja muihinkin äärijärjestöihin. Odinien kohdalla linkki oli aluksi aika monella, mutta myöhemminhän Odinien jäsenmäärä on mennyt alaspäin, selvittää Kotonen.

Epäillyt ovat olleet tuttavia

Kotosen tietämän mukaan perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Katajan murhan yrityksestä epäillyt Torssonen ja Ala-Tuuhonen ovat sekä yhteistyökumppaneita että muutoinkin tuttavia.

– Ala-Tuuhonen on ollut jo vuonna 2016 paikallisten Odinien vetäjä. Paikalliset Odinit löysivät sielunkumppanin Torssosesta ja muun muassa jakoivat tämän esitteitä, kertoo Kotonen.

Noin vuosi sitten Ala-Tuuhonen kertoi jättävänsä Odinin soturit ja keskittyvänsä Kansallismielisten liittouman asioihin. Kotosen mukaan hän on sen jälkeenkin satunnaisesti osallistunut Odinien tapahtumiin.

"Kataja on ollut kaunan kohteena"

Teemu Torssosen hylkääminen perussuomalaisten ehdokaslistalta viime eduskuntavaaleissa liittyy Kotosen mukaan puolueen laajempiin erimielisyyksiin Keski-Suomessa. Kärhämöinti johti lopulta siihen, että Jyväskylän perussuomalaiset -paikallisyhdistys erotettiin puolueesta ja sittemmin lakkautettiin. Nyt paikkakunnalla vaikuttaa Jyväskylän seudun perussuomalaiset, johon liittyi enemmistö lakkautetun paikallisyhdistyksen jäsenistä.

– Osin kyseessä on ollut asetelma Jyväskylä vastaan muu Keski-Suomi, selvittää Kotonen.

Entinen Jyväskylän puolueyhdistys oli Kotosen mukaan vahvastikin tukemassa Torssosen ehdokkuutta. Monet muut maakunnan perussuomalaiset pitivät häntä soveltumattomana sekä äärioikeistoyhteyksien että henkilökohtaisen esiintymisen vuoksi. Erimielisyydet ovat Kotosen mukaan ehkä henkilöityneet erityisesti vaalipäällikkö Katajaan.

– Kyllähän juuri Kataja on ollut kaunan kohteena, sanoo Kotonen.

Kotosen tietämän mukaan Pekka Kataja on kuulunut perussuomalaisissa entisen puheenjohtajan Timo Soinin tukijoihin, ja hänen poliittinen taustansa on jo puolueen edeltäjässä Suomen maaseudun puolueessa eli SMP:ssä.

– Kun Halla-aho valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi, Kataja kauhistui, sanoo Kotonen.

"Pikemminkin rauhoittumaan päin"

Tommi Kotosen mukaan laajaa poliittisesti motivoitunutta väkivaltaa on Suomessa ollut lähinnä 1930-luvulla, kun Lapuan liike muilutti epämieluisina pitämiään henkilöitä itärajalle. Tällä vuosisadalla taas vuonna 2015 nähtiin useita vastaanottokeskuksiin kohdistuneita väkivaltaiskuja.

– Sen jälkeen on ollut pikemminkin rauhoittumaan päin. Myös Pohjoismaisen vastarintaliikkeen määrääminen toimintakieltoon on varmaan rauhoittanut tätä kenttää. Joissakin ryhmissä kyllä äänenpainot ovat radikalisoituneet, arvioi Kotonen.

Kotosen mukaan Odinin soturien jäsenmäärä on vähentynyt viime vuosina. Eri äärioikeistojärjestöjen aktiivihenkilöt ovat tekemisissä keskenään, joskin Suomen Sisu vaikuttaa olevan melko erillään muista. Yleisesti ottaen suomalaisen äärioikeiston järjestökenttä on Kotosen mukaan hajanainen.

– Se voi olla myös mietitty strategia. Hajanainen kenttä voi toimia, vaikka järjestöjä lakkautettaisiinkin, pohtii Kotonen.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut