Riita huumeista ja rahoista johti rajuun väkivaltaan Keravalla, ilmakiväärillä ammuttu ja hakattu 55-vuotias mies kuoli

Käräjäoikeus antoi tuomionsa kahdessa osassa heinäkuussa ja viime viikon perjantaina. SARI GUSTAFSSON / LEHTIKUVA

Maria Rosvall / STT

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut kolme ihmistä vankeuteen jutussa, jossa 55-vuotias mies pahoinpideltiin hengiltä Keravalla.

Kyse oli tapahtumista kerrostaloasunnossa Saviolla maaliskuussa. Alkuun paikalla olivat asunnossa asunut nainen, vierailemassa ollut 43-vuotias nainen, 42-vuotias mies sekä sittemmin surmansa saanut mies.

Kesken illanvieton 42-vuotias mies ryhtyi syyttämään uhria ja asunnon asukasta huumeidensa ja rahojensa varastamisesta. Kun tilanne ei ratkennut, mies soitti kolmannelle miehelle, joka saapui paikalle ilmakiväärin kanssa. Tämä 38-vuotias mies ampui ensin uhria kolmesti polveen. Sen jälkeen hän hakkasi sekä uhria että asukasta aseen perällä ja nyrkeillä.

38-vuotias mies ja 42-vuotias mies myös varastivat asunnosta ainakin koruja ja uhrien puhelimet.

Tapposyyte kaatui

Tapahtumien selvittämistä hankaloitti, että asunnossa asunut nainen sekä 42-vuotias syytetty mies sanoivat olleensa niin päihtyneitä, etteivät muistaneet tapahtuneesta paljoakaan. 55-vuotias uhri oli kuitenkin vielä elossa, kun 43-vuotias nainen, 42-vuotias mies ja 38-vuotias mies lähtivät asunnosta ja kun poliisi noin tuntia myöhemmin saapui paikalle. Siitä vartin kuluttua ensihoitajat totesivat hänet kuolleeksi.

Syyttäjä haki 38-vuotiaalle miehelle tuomiota taposta. Oikeus kuitenkin katsoi, että Petri Toivo Juhani Lampila syyllistyi asiassa tapon sijasta törkeään kuolemantuottamukseen ja törkeään pahoinpitelyyn.

Oikeus huomioi, että Lampila kohdisti väkivaltaa ensisijaisesti uhrin keskivartaloon eikä esimerkiksi päähän. Teon arviointiin vaikutti myös se, että tekoaseena oli aseen perä, jolla lyömistä vartaloon ei yleensä pidetä samalla tavalla potentiaalisesti hengenvaarallisena kuin teräaseella lyömistä.

Kaikilla rikostaustaa

Lampila tuomittiin törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä varkaudesta, pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta yhteensä viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen.

42-vuotias mies sai vuoden ja kaksi kuukautta vankeutta törkeästä varkaudesta ja huumausainerikoksesta, ja 43-vuotias nainen viisi kuukautta avunannosta törkeään varkauteen sekä maksuvälinepetoksesta. Hän käytti toiselta naiselta varastettua pankkikorttia.

Kaikkien syytettyjen rangaistusta mitattaessa oikeus otti koventamisperusteena huomioon heidän aikaisemman rikollisuutensa. Lampila oli tekoaikaan ehdonalaisessa vapaudessa.

42-vuotias mies tuomittiin maaliskuussa toisesta teosta ehdottomaan vankeuteen. Nainen puolestaan on viimeisten viiden vuoden aikana tuomittu lähes sadasta erilaisesta omaisuusrikoksesta.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa kahdessa osassa heinäkuussa ja viime viikon perjantaina. Siitä on valitettu hovioikeuteen ainakin Lampilan osalta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut