EU-ministerivaliokunta: EU:n tulee vastata vahvasti Turkin epävakauttavaan toimintaan

Pääministeri Sanna Marin edustaa Eurooppa-neuvoston kokouksessa Suomea ja poikkeuksellisesti myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Antti Autio / STT

Hallituksen EU-ministerivaliokunta vaatii, että EU:n tulee vastata vahvasti Turkin itäisen Välimeren tilannetta epävakauttavaan toimintaan. Myös diplomaattisia ponnisteluja pitää jatkaa.

Ministerivaliokunnan mukaan Turkki on pääasia ulkosuhteissa huomenna ja ylihuomenna EU:n päämiesten muodostamassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Turkin ja Kreikan välit ovat kiristyneet, kun Turkki lähetti merentutkimusaluksen lähelle Kreikan aluevesiä etsimään maakaasua merenpohjasta.

Valiokunta korostaa, että EU:n Turkki-politiikan tulee olla pitkäjänteistä ja johdonmukaista suhteen kaikilla osa-alueilla.

Kokouksessa käsitellään myös suhteita Kiinaan ja Valko-Venäjän tilannetta.

EU-ministerivaliokunta korostaa, että EU:lla on oltava yhtenäinen lähestymistapa Valko-Venäjän tilanteeseen. EU:n on tuettava tilanteen rauhanomaista ratkaisua ja väkivallan käytön ehkäisemistä.

EU:n Valko-Venäjä-politiikkaa on haitannut se, että Kypros on sitonut Valko-Venäjä-toimet omiin kiistoihinsa Turkin kanssa.

EU:n Kiina-suhteen osalta Suomelle on valiokunnan mukaan keskeistä, että EU pitää kiinni arvoistaan, eduistaan ja prioriteeteistaan. EU:n yhtenäisyys ja suhteen johdonmukaisuus on varmistettava.

Suomi tukee Saksan esitystä elpymisvälineestä

EU-ministerivaliokunta linjaa, että sisämarkkinoiden vahvistaminen ja syventäminen on edellytys EU:n kriisinsietokyvyn parantamiseksi, talouden elvyttämiseksi ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Suomi tukee puheenjohtajamaa Saksan esittämiä muutoksia asetusehdotukseen, jolla perustetaan EU:n elpymisväline. Muutokset vastaavat valiokunnan mukaan heinäkuun Eurooppa-neuvostossa sovittua.

Kokouksessa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.). Hän edustaa poikkeuksellisesti myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä, koska Löfven on estynyt osallistumaan kokoukseen henkilökohtaisista syistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut