Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla todettu koronavirustartunta on joka tapauksessa huono uutinen hänen vaalikampanjansa kannalta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala.
Hänen mukaansa tartunnan vaikutus vaaleihin riippuu paljon siitä, kuinka vakavan muodon covid-19-taudista presidentti saa. Sitä taas on vaikea arvioida, koska vaikka 74-vuotias Trump kuuluu ikänsä puolesta riskiryhmään, ei hänen mahdollisista perussairauksistaan ole luotettavaa tietoa.
– Jos Trump saa vakavan taudin, siitä ei nopeasti parannuta, ja siinä tapauksessa hän on luultavasti jossain määrin poissa pelistä koko tämän loppukampanjan ajan. Se olisi dramaattista, Annala sanoo STT:lle.
Jos taas Trumpille tulee vain lieviä oireita, hän voi yrittää kääntää tilanteen perusteeksi jatkaa virusta vähättelevää politiikkaansa.
– Mutta kävi miten kävi, tämä on taas suunnannut kansan huomion tukevasti pandemiaan ja virukseen. Ja se ei ole Trumpin intresseissä. Suurin kompastuskivi Trumpin uudelleenvalinnan tiellä on ihan selkeästi kansan tyytymättömyys siihen, miten Trump on hoitanut tätä pandemiaa.
Korkeimmasta oikeudesta avautunut tuomaripaikka vei hetkeksi vaalikampanjan huomiota pandemiasta arvopolitiikkaan ja kulttuurisotiin, mutta Trumpin tartunta palauttanee koronaviruksen taas keskustelun ytimeen.
Trump olisi mieluummin pysynyt terveenä
Sosiaalisessa mediassa alkoi pian Trumpin tartunnan jälkeen näkyä spekulointia siitä, että tartunta voisi tuoda presidentille sympatiaääniä, ja jopa että Trump olisi tekaissut tartuntauutisen saadakseen itselleen vaalitaktista hyötyä. Annala ei usko, että Trump voisi hyötyä tilanteesta.
– Trumpia olisi hyödyttänyt enemmän se, että hänellä olisi ollut mahdollisuus pitää erilaisia kampanjatilaisuuksia ja tavata kannattajia ja esiintyä mahdollisimman terveenä ja energisenä ja toimintakykyisenä. Koen, että tämä on enemmän Trumpin kampanjan kannalta huono uutinen.
Annala muistuttaa, että presidentin tartunnan lisäksi suuri osa hänen kampanjatiimistään on saattanut altistua virukselle ja voi joutua karanteeniin.
Jos Trump pysyy hyvissä voimissa ja lähes oireettomana, mahdollistaa nykyteknologia varsin tehokkaan virtuaalisen kampanjoinnin.
– Mutta jos hän sitten onkin vaikka sairaalassa hengityskoneessa, ei sieltä käsin tietenkään ihan hirveästi kampanjoida. Se nyt tosi paljon riippuu siitä, missä muodossa tämä tauti Trumpiin iskee.
Ainakin seuraava presidenttiehdokkaiden välinen väittely joudutaan todennäköisesti siirtämään tai perumaan. Se olisi ohjelmassa 15. lokakuuta eli osuisi kahden viikon karanteenijakson sisään. Vaikka Trump päättäisi olla piittaamatta karanteenista, vastaehdokas Joe Biden tuskin siinä tilanteessa suostuisi osallistumaan väittelyyn.
Bidenin kannattaa olla empaattinen
Trumpin sairastuminen lienee näiden vaalien niin sanottu lokakuun yllätys, jolla yhdysvaltalaisessa retoriikassa tarkoitetaan vaalien loppusuoralla pamahtavia isoja uutisia, jotka voivat muuttaa vaalien dynamiikkaa. Tavallisesti lokakuun yllätykset ovat tarkoituksella pantattuja uutisia vastaehdokkaasta, mutta nyt kyse ei ole jommankumman kampanjan masinoimasta käänteestä.
Bidenin kampanjalla olisi tässä tilanteessa mahdollisuus mässäillä lähes rajattomasti Trumpin erilaisilla koronavirusta ja maskinkäyttöä vähättelevillä kommenteilla. Annala ei kuitenkaan usko, että demokraattien kannattaa lähteä vahingonilon tielle.
– Se ei sopisi ollenkaan Bidenin imagoon tai siihen, mitä hän yrittää kampanjallaan sanoa. Hän on yrittänyt profiloitua empatiakandidaatiksi, ja hänen täytyy osoittaa se sillä että hän suhtautuu tähän hyvin empaattisesti ja kunnioittavasti.