Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavirustartunnan saaneen Trumpin vaalikampanja jatkuu virtuaalisesti – Bidenin testitulos negatiivinen

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin vaalikampanja jatkuu virtuaalisesti presidentin koronavirustartunnan vuoksi. Trumpin kampanjapäällikkö Bill Stepien vaalikampanjan verkkosivuilla . tiedotti perjantai-iltana Suomen aikaa, että vaalitilaisuudet joko siirretään tai pidetään virtuaalisesti.

Trumpin ja hänen puolisonsa Melania Trumpin tartunnoista kerrottiin perjantaina. Trumpin kansliapäällikön Mark Meadowsin mukaan Trumpin koronavirusoireet ovat lieviä. Meadows uskoo presidentin toipuvan nopeasti.

Myös Melania Trumpin kaikki kampanjatilaisuudet on siirretty, mutta varapresidentti Mike Pence jatkaa kampanjointiaan normaalisti. Pencen tiedottajan mukaan varapresidentti testataan normaalikäytännön mukaisesti joka päivä koronan varalta, eikä hänellä ole tartuntaa todettu.

– Kaikkia muita kampanjatilaisuuksia katsotaan tapauskohtaisesti, ja ilmoitamme niistä myöhemmin, Stepien sanoi.

Bidenit jatkavat kampanjointia

Demokraattiehdokas Joe Bidenin testitulos oli negatiivinen, samoin hänen vaimonsa Jillin. Biden kertoi testituloksestaan Twitterissä .

Trump ja Biden kohtasivat väittelyssä aiemmin tällä viikolla. Bidenit lähettivät Twitterissä pikaisen paranemisen toivotukset Trumpeille ja sanoivat rukoilevansa presidenttiparin terveyden puolesta.

Bidenin kampanjaväki kertoi, että Biden aikoi jatkaa vaalikampanjaansa vielä perjantain aikana. Bidenillä on vaalitilaisuus Grand Rapidsin kaupunkiin Michiganin osavaltiossa. Osavaltio on Bidenille tärkeä taistelukenttä vaalikampanjan kannalta, sillä Trump voitti Michiganin osavaltiossa vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Vaaleihin on hieman yli kuukausi aikaa.

Eristyksissä Valkoisessa talossa

Presidentti Trump kertoi aiemmin Twitterissä, että hän ja vaimonsa jäävät karanteeniin välittömästi.

Valkoisen talon lääkäreiden mukaan kummatkin voivat hyvin. Pariskunta jää eristykseen Valkoiseen taloon.

– Odotan presidentin jatkavan velvollisuuksiensa hoitoa keskeytyksettä toipumisensa aikana, sanoi Trumpin lääkäri Sean Conley.

Osakekurssit painuivat laskuun heti sen jälkeen kun presidentti oli kertonut tartunnastaan. Dow Jones -indeksi laski 1,7 prosenttia ja S&P -indeksi hieman vähemmän, 1,6 prosenttia. Japanin jeni kurssi vahvistui suhteessa dollariin.

CNN: Altistuminen oli tiedossa jo torstaina

Valkoisessa talossa tiedettiin jo torstaiaamuna, että presidentin neuvonantajalla Hope Hicksillä oli todettu koronavirustartunta, kertoo CNN . Tästä huolimatta asia pidettiin piilossa, ja virukselle altistunut presidentti osallistui torstaina New Jerseyn varainkeruutilaisuuteen.

Hicks matkusti Trumpin mukana vaaliväittelyyn Clevelandiin tiistaina samassa lentokoneessa. Hänellä alkoi ilmetä oireita keskiviikkona, ja Hicks pysytteli presidentin lentokoneessa erillisessä huoneessa ja poistui koneesta takakautta.

Vaikka Hicksin tartunta oli vahvistunut torstaihin mennessä, Trump osallistui varainkeruutilaisuuteen ja läheisessä kontaktissa Hicksin kanssa ollut Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Kayleigh McEnany piti lehdistötilaisuuden.

New York Timesin mukaan Valkoinen talo yritti pitää tiedon Hicksin tartunnasta piilossa julkisuudelta, vaikka se merkitsi sitä, että Trump ja suuri osa hänen lähipiiristään oli altistunut virukselle. Torstai-iltana useat amerikkalaismediat kuitenkin uutisoivat asiasta lähteisiinsä viitaten. Muutamaa tuntia myöhemmin Trump ilmoitti koronatartunnastaan.

Lehden mukaan Trumpin avustajat uskovat, että presidentin lähipiirissä tulee pian ilmi lisää tartuntoja. Useimmat Trumpin hallinnon jäsenet ovat pitäneet maskeja vain satunnaisesti.

Trumpin lähellä tartuntoja aiemminkin

Hicks on toiminut aiemmin Valkoisen talon viestintäpäällikkönä, mutta jätti tehtävänsä vuonna 2018. Ennen pestiään viestintäpäällikkönä Hicks toimi Valkoisen talon viestintäneuvonantajana.

Hän on kuulunut Trumpin sisäpiiriin jo pidempään, sillä hän toimi pr-asiantuntijana Trumpin bisnesorganisaatiossa. Hicks oli myös yksi ensimmäisistä jäsenistä Trumpin presidentinvaalikampanjan lehdistötiimissä.

Hicks ei ole ensimmäinen Trumpin henkilökuntaan kuuluva henkilö, joka on saanut koronatartunnan. Koronatartuntoja todettiin Trumpin vaalikampanjan työntekijöiden keskuudessa muun muassa kesäkuussa Oklahoman Tulsassa järjestetyn vaalikampanjatilaisuuden jälkeen.

Tulsassa havaittiin vaalitilaisuuden jälkeen piikki koronatartunnoissa.

Trump ei myöskään juuri koskaan pidä julkisesti kasvomaskia. Hän on perustellut maskittomuuttaan toistuvilla koronatesteillä.

Muiden Trumpien testit negatiivisia

Myös Trumpien 14-vuotiaan pojan Barronin koronavirustesti oli negatiivinen. Asiasta kertoi Melania Trumpin tiedottaja Stephanie Grisham.

CNN:n mukaan lisäksi Trumpin tyttären Ivankan ja tämän miehen Jared Kushnerin koronatestit olivat negatiivisia. Kushner on työskennellyt Trumpin neuvonantajana.

Myös ulkoministeri Mike Pompeo on kertonut, ettei ole saanut koronavirustartuntaa. Kroatiassa parhaillaan vierailulla oleva Pompeo sanoi testituloksiensa olevan negatiivisia ja kehui voivansa mainiosti.

Trump on koronan riskiryhmää ikänsä ja ylipainon takia

Donald Trump on keskimääräistä suuremmassa vaarassa saada koronavirustartunnasta covid-19-taudin vakavan muodon. Trump on 74-vuotias ja lisäksi ylipainoinen.

Toisaalta Trump ei tupakoi eikä käytä alkoholia, eikä hänellä ole tiettävästi mitään perussairautta.

Viime vuonna tehdyn lääkärintarkastuksen mukaan 190 senttimetriä pitkä Trump painoi 110 kiloa, mikä merkitsee lievän ja merkittävän lihavuuden rajamailla olevaa painoindeksiä. Presidentin lääkärin Sean Conleyn yleisarvio oli, että Trump on hyvässä fyysisessä kunnossa.

Niinistö ja monet muut maailman johtajat toivoivat Trumpeille pikaista paranemista

Lukuisat maailman johtajat toivottivat perjantaina pikaista paranemista koronavirustartunnan saaneille presidentti Donald Trumpille ja tämän vaimolle Melanialle. Presidentti Sauli Niinistö tviittasi covid-19:n uhkaavan edelleen meitä kaikkia ja että tautia vastaan on taisteltava yhdessä.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel toivotti Twitterissä pikaista paranemista Yhdysvaltain presidenttiparille, samoin Britannian pääministeri Boris Johnson ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Michelin mukaan covid-19-tauti on taistelu, jota me kaikki käymme joka päivä riippumatta siitä, missä asumme.

Aiemmin tänä vuonna koronaan sairastuneella ja hetkeksi tehohoitoon joutuneella Johnsonilla on omakohtaista kokemusta siitä, kuinka vakava tauti covid-19 voi olla.

Epidemian alkuvaiheessa keväällä niin Johnson kuin Trumpkin profiloituivat johtajina, jotka vähättelivät koronaviruksen muodostamaa uhkaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kirjoitti sähkeessään olevansa varma, että Trump toipuu covid-19-taudista "elinvoimaisuutensa ja optimisminsa" ansiosta.

Omat paranemistoivotuksensa lähettivät myös muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel sekä Maailman terveysjärjestön WHO:n pääsihteeri Tedros Adhanom Ghebreyesus. Trump ilmoitti aiemmin tänä vuonna Yhdysvaltain eroavan WHO:sta, koska järjestö on epäonnistunut koronapandemian hoidossa ja on liikaa Kiinan määräysvallassa.

Lähteitä myös: USAToday, NTB, Terveyskirjasto