Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Trump siirtyi lääkärien suosituksesta varotoimena sairaalaan – Lääkäri: Presidentti voi hyvin, saanut ebolalääkkeeksi kehitettyä remdesiviiriä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on saanut sairaalassa alkujaan ebolalääkkeeksi kehitettyä remdesiviiri-viruslääkettä, kertoo Valkoisen talon lääkäri Sean Conley. Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Kayleigh McEnany välitti Conleyn jakamia tilannetietoja Twitterissä .

Presidentti Trumpilla ja hänen puolisollaan Melania Trumpilla vahvistettiin perjantaina Suomen aikaa koronatartunta. Trump on siirtynyt tartuntansa vuoksi lääkärien kehotuksesta Walter Reed -sotilassairaalaan.

Trump on saanut nyt ensimmäisen annoksensa remdesiviiriä, ja Conley kertoo presidentin lepäävän hoidon jäljiltä. Conleyn mukaan Trump voi erittäin hyvin eikä tarvitse lisähappea. Päätös remdesiviiri-hoidosta tehtiin Conleyn mukaan erikoisasiantuntijoiden konsultointien myötä.

Amerikkalainen Gilead Sciences -yhtiö kehitti remdesiviiriä alun perin lääkkeeksi ebolaan. Toukokuussa Trump kertoi viranomaisten päättäneen sallia viruslääkkeen käytön koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin hoidossa vakavasti sairailla potilailla.

"Hyvin menee, luulisin!"

Trump kommentoi aiemmin perjantaina vointiaan Twitter-tilillään ensimmäistä kertaa sitten tartuntauutisen julkaisun. Julkaisemallaan videolla presidentti sanoi voivansa mielestään oikein hyvin. Hän myös kiitti saamastaan tuesta.

Sittemmin Trump on tviitannut myös uudemman päivityksen, jonka viesti on hyvin samankaltainen ja varsin ytimekäs: "Hyvin menee, luulisin! Kiitos kaikille. RAKKAUTTA!!!"

Valkoisen talon tiedotteen mukaan Trump siirtyi sairaalaan lääkärien suosituksesta. McEnanyn mukaan kyseessä on varotoimi. Trumpin on määrä olla sairaalassa joitakin päiviä ja jatkaa samalla töitään erikseen presidentille varatuissa tiloissa.

Valkoisen talon mukaan Trumpin siirtyminen sairaalaan ei tarkoita vallan siirtoa, kertoo uutiskanava CNN .

– Presidentti on edelleen johdossa, Valkoisen talon lehdistöavustaja Alyssa Farah sanoi kanavan kysyttyä asiasta.

Medioiden mukaan Trump käveli Valkoiselta talolta helikopterille avustamatta ja maski kasvoillaan. Hän tervehti toimittajia, muttei pysähtynyt kommentoimaan.

Trumpilla "Lieviä oireita"

McEnanyn mukaan Trumpilla on lieviä oireita, mutta hän oli perjantaina töissä koko päivän. CNN:n lähteen mukaan Trumpilla olisi ollut kuumetta sen jälkeen kun tartunta todettiin.

Trump on väsynyt, mutta henkisesti hyvissä voimissa, kuvaili puolestaan häntä hoitava Valkoisen talon lääkäri Sean Conley lausunnossaan hetkeä ennen kuin McEnany kertoi presidentin siirtymisestä sairaalaan.

CNN:n lähteen mukaan tieto tartunnasta olisi säikäyttänyt Trumpin. Lähde kertoo Trumpin huolestuneen entisestään, kun oireita alkoi ilmetä.

Twitterissä julkaistulla videolla Trump näyttää vakavalta.

– Haluamme varmistaa, että asiat sujuvat hyvin, hän sanoi kerrottuaan sairaalaan siirtymisestään.

Melania Trump voi presidentin mukaan hyvin.

Talousuutistoimisto Bloombergin lähteiden mukaan Trump suhtautuu lääkäreihin varauksella, joten suostuminen sairaalaan siirtymiseen on omiaan aiheuttamaan huolta hänen voinnistaan.

Tieto tartunnasta ei tunnu liikkuvan

Presidentin vaalitiimi on lähestynyt tartunnasta kertovalla sähköpostilla muun muassa varainkeruutilaisuuteen torstaina osallistuneita ihmisiä, CNN kertoo.

Sen sijaan esimerkiksi Valkoisessa talossa toimiva ja hallinnon koronavirustoimia ohjaava asiantuntijaryhmä ei ole saanut tietoa presidentin terveydentilasta, kanavan lähde kertoo.

Myöskään Yhdysvaltain kongressin johtajista sekä alahuoneen ja senaatin tiedustelukomiteoiden keskeisistä jäsenistä koostuva ryhmä ei CNN:n tietojen mukaan ole saanut briiffausta presidentin koronatartunnasta. Ryhmälle kerrotaan yleensä salaisista tiedusteluun ja kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä asioista.

Bloombergille puhuneet Valkoisen talon työntekijät puolestaan kertoivat, ettei heille ole kerrottu Trumpin voinnista yhtään enempää kuin suurelle yleisölle.

Presidentti saa kokeellista lääkehoitoa

Valkoisen talon lääkäri kertoi aiemmin Trumpin saaneen myös muuta lääkehoitoa. Aiemmassa hoidossa kyse oli kokeellisesta vasta-ainehoidosta. Trump oli aiempien tietojen mukaan saanut yhden annoksen lääkeyhtiö Regeneronin kehittämää synteettistä vasta-ainelääkettä, joka on toistaiseksi tutkimusvaiheessa.

Regeneronin lääkkeelle tehdään parhaillaan kliinisiä tutkimuksia eli sitä käytetään ihmisillä, mutta sillä ei toistaiseksi ole sääntelyviranomaisten hyväksyntää. Yhtiö kertoo nettisivuillaan , että se tutkii lääkettä sekä tartunnan saaneiden hoidossa että koronatartuntojen ehkäisemisessä.

Aiemmin tällä viikolla Regeneron kertoi yhdestä varhaisen vaiheen tutkimuksestaan, jonka perusteella suonensisäisesti annosteltu lääke vähensi virusten määrää ja lyhensi toipumisaikaa potilailla, jotka eivät olleet tarvinneet sairaalahoitoa.

Yhtiö tutkii parhaillaan lääkkeen tehoa sairaalahoidossa olevilla potilailla.

Vasta-aineet ovat immuunijärjestelmän tietyn antigeenin vaikutuksesta tuottamia valkuaisaineita, kertoo Duodecimin Terveyskirjasto . Valkuaisaine reagoi kyseisen antigeenin kanssa ja tekee sen usein tehottomaksi.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.