Pääministeri Marin haluaa kokoomukselta perusteluita syytöksiin – "On kohtuutonta heittää ilmoille tällainen syytös ilman, että tarkentaa, mihin syytös perustuu"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistui SDP:n Toimintapäivä -tapahtumaan Helsingissä lauantaina. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Sanna Nikula / STT

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mielestä oppositiopuolue kokoomuksen syytökset maskiselvityksen poliittisesta ohjailusta ja suomalaisten harhaanjohtamisesta ovat rajuja ja kohtuuttomia eivätkä ne pidä paikkaansa.

Pääministeri sanoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että kokoomuksen tulisi perustella väitteensä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kysyi sunnuntaina Twitterissä Marinilta, onko Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajaa painostettu poliittisesti olemaan ilmaisematta asiantuntijanäkemystään ja onko suomalaisia johdettu harhaan maskien suhteen.

– Minä en ole kuullut missään, että THL:n pääjohtajaa olisi painostettu. Kun tällaisia väitteitä esittää, niille pitäisi olla katetta. On aika kohtuutonta heittää ilmoille tällainen syytös ilman, että tarkentaa, mihin syytös perustuu, Marin sanoi haastattelutunnilla.

Marinin mielestä syyttely ilman todisteita rapauttaa ihmisten luottamusta terveysviranomaisia ja asiantuntijoita kohtaan.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta viestitti sunnuntaina HS:lle ja Uutissuomalaiselle , ettei häntä ole painostettu poliittisesti.

– Minua ei ole painostettu poliittisesti olemaan ilmaisematta asiantuntijanäkemystäni. Minulla ei ole tähän asiaan tämän enempää kommentoitavaa, Tervahauta viestitti medioille.

"Ministeri Kiurulla on koko hallituksen luottamus"

Pääministeri vakuutti, että suomalaisia ei ole johdettu harhaan. Hän painotti, että hallitus nojaa aina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virallisiin linjauksiin, ei yksittäisten asiantuntijoiden näkemyksiin.

– Matkan varrella on tullut lisää tietoa, ja aina sen ajankohtaisimman tiedon mukaisesti olemme toimineet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei keväällä katsonut, että on syytä antaa virallista maskisuositusta.

Marin puolusti haastattelutunnilla myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.) ja sanoi, että Kiurulla on hänen ja koko hallituksen luottamus. Kokoomus esitti tällä viikolla epäluottamusta Kiurulle maskisuosituksen vuoksi. Puolue syytti linjauksia poliittisesti ohjatuksi.

Marinin mukaan Kiuru on työskennellyt tarmokkaasti sen eteen, että koronaepidemia pysyy hallinnassa.

Sotessa monta vaihetta vielä edessä

Pääministeri myönsi jälleen, että hallituksen viestintää ja ministeriöiden välistä tiedonkulkua voi aina parantaa, mutta hän vakuutti, ettei tietoa pimitetä.

– Meillä on useita ministeriöitä, joissa valmistellaan erilaisia asioita. En minäkään pääministerinä pysty arvioimaan kattavasti sitä, millaista valmistelua kussakin ministeriössä on. Kukin ministeriö aina vastaa oman hallinnonalansa toimista. Koronatoimissa hallitus käy tilannetta viikoittain läpi.

Marinilta kysyttiin sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta, mutta pääministeri ei yksityiskohtia kommentoinut.

– Itselläni riittää usko (uudistuksen läpimenoon), mutta on totta, että tässä on vielä monta vaihetta edessä, hän sanoi.

Kuntavaalit näillä näkymin ajallaan

Marinin mukaan kuntavaalit järjestetään näillä näkymin ajallaan 18. huhtikuuta. Hän kuitenkin myönsi, että tulevaisuuden näkymät ovat epäselvät ja voi olla, että tilanteet muuttuvat.

Pääministerin mukaan oikeusministeriössä on tehty työtä sen eteen, että vaalien terveysturvallinen järjestäminen voidaan varmistaa. Hänen mukaansa on esimerkiksi pohdittu, voisiko ennakkoäänestysaikaa pidentää ja -paikkoja lisätä, jotta ruuhkia ei syntyisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut