THL: Koronatartunnan seurauksena muodostuneet vasta-aineet säilyvät ainakin neljä kuukautta

Koronavirustartunnan seurauksena elimistössä muodostuu vasta-aineita, jotka säilyvät ainakin neljä kuukautta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL uuden tutkimuksen perusteella.

Vasta-aineiden muodostumista ja säilymistä selvitettiin maaliskuussa alkaneessa THL:n ja Helsingin kaupungin tutkimuksessa, jossa on mukana 39 perhettä ja yhteensä 129 tutkittavaa. Perheissä vähintään yhdellä ihmisellä oli todettu koronavirustartunta tutkimuksen alkaessa.

Lähes kaikille koronatartunnan saaneille muodostui vasta-aineita ensimmäisen kuukauden kuluessa tartunnasta. Vasta-aineiden määrä laski seurannan aikana, mutta vielä neljän kuukauden kuluttua tartunnasta viruksen nukleoproteiinin tunnistavat vasta-aineet säilyivät mitattavissa lähes kaikilla tutkituilla, THL kertoo.

Tutkimuksessa mitattiin myös vasta-aineita, jotka laboratorio-olosuhteissa pystyvät neutraloimaan virusta. THL:n mukaan neutraloivia vasta-aineita muodostui lähes kaikilla tartunnan saaneilla ja suurimmalla osalla ne myös säilyivät seurannan ajan.

– Tutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä, että luonnollisen infektion aikaansaamat vasta-aineet ja mahdollinen immuniteetti säilyisivät ainakin neljä kuukautta, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin tiedotteessa.

THL:n mukaan tuloksilla on merkitystä myös rokotekehityksen näkökulmasta.

– Koska myös rokottamalla pyritään saamaan aikaan pitkäkestoisia neutraloivia vasta-aineita, on lupaavaa, että infektion tuottama immuniteetti on kestoltaan pidempi kuin aiemmin on raportoitu, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut