Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nasa: OSIRIS-REx-luotain kosketti muutaman sekunnin ajan asteroidi Bennun pintaa

Avaruusluotain OSIRIS-REx on onnistuneesti koskettanut asteroidi Bennun pintaa, kertoo Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa. Sen mukaan kosketus kesti 16 sekuntia.

OSIRIS-REx keräsi kivi- ja tomunäytteitä asteroidin pinnalta. Kosketus tapahtui noin yhdeltä yöllä Suomen aikaa. Nasan mukaan vasta lähipäivinä selviää, saiko luotain kerättyä mukaansa riittävästi materiaalia.

Bennun sijainti avaruudessa on noin 334 miljoonan kilometrin päässä Maasta. OSIRIS-REx-luotain lähti matkaan vuonna 2016, ja se on kiertänyt läpimitaltaan noin 500-metristä Bennu-asteroidia jo parin vuoden ajan.

Pitkän välimatkan johdosta varmuus pikakäynnin onnistumisesta asteroidin pinnalle saatiin vasta vajaat 19 minuuttia tapahtuman jälkeen. Loppuvaiheessa laskeutumista luotain hidasti vauhtinsa vain noin 10 senttimetriin sekunnissa ennen kuin sen robottikäsi kosketti hetken ajan asteroidin pintaa. Mahdollisia kuvia Bennun pinnalta on Nasan mukaan luvassa myöhemmin tänään.

Tutkijat toivovat käynnin tuottaneen vähintään 60 gramman painoisen näytteen Bennun pinnasta. Jos ja kun näyte saadaan Maahan vuonna 2023, siitä voi selvitä paljon uutta tietoa aurinkokunnan synnystä ja siitä, millainen se oli miljardeja vuosia sitten

– Etsimme sieltä omia juuriamme ja siksi olemme matkanneet niin pitkälle noutaaksemme palan Bennua, Nasan Michelle Thaller kertoi.