EU-maat hakevat nyt yhteisiä kriteerejä koronatestitulosten tunnustamiseen

Pääministeri Sanna Marin kuvaili kokouksen jälkeen Euroopan koronatilannetta monesta näkökulmasta hyvin hankalaksi. AFP / LEHTIKUVA

Heta Hassinen / STT

Koronatilanne Euroopassa jatkoi synkistymistään, kun EU-maiden johtajat kokoontuivat torstai-iltana videopuheluun pohtimaan, miten yhteisiä toimia pandemian taittamiseksi pystyttäisiin vahvistamaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvaili kokouksen jälkeen Euroopan koronatilannetta monesta näkökulmasta hyvin hankalaksi.

– Tilanne on erittäin huono useammassa jäsenmaassa ja valitettavasti tilanne näyttää vielä pahenevan, Marin totesi.

Viime päivinä moni EU-maa onkin ilmoittanut rajoitustoimien tiukentamisesta. Suomen tilanne on toistaiseksi parempi verrattuna moneen muuhun maahan. Marin kuitenkin muistutti, ettei vielä ole aika huokaista helpotuksesta, vaan tautitilanne on edelleen vakava myös Suomessa.

Tehoa tartuntojen jäljitykseen

Johtajat keskustelisivat koronavirustartunnan toteamiseksi käytettävistä pikatesteistä sekä yhteisestä linjasta pikatestien tulosten tunnustamiseen EU:n sisäisessä matkailussa.

Marinin mukaan Suomi pitää yhtenäisiä käytäntöjä ja testien vastavuoroista tunnustamista tärkeänä.

– Tämä edellyttää sitä, että eri maissa tehtävät testit ja niistä annettavat todistukset voidaan yhteisillä kriteereillä tunnistaa luotettaviksi.

Tarkkaa aikataulua vastavuoroisen tunnustamisen käyttöönotolle Marin ei osannut vielä sanoa.

Keskustelua käytiin myös rajat ylittävien tartuntaketjujen jäljittämisen parantamisesta. Jäljittämistä pyritään tehostamaan koronasovelluksilla ja tällä hetkellä valmistelussa on eri EU-maissa käytettävien sovellusten yhteensovittaminen.

Marin kertoi, että komission arvion mukaan marraskuussa 22 jäsenmaan sovellukset voisivat alkaa jakaa altistumistietoja keskenään.

Lisäksi esiin nousivat koronarokotteet. Ajankohtaisena kysymyksenä on ollut muun muassa se, miten rokotteiden jako käytännössä sujuu siinä vaiheessa, kun toimiva koronarokote valmistuu ja Eurooppa saa ensimmäiset toimituksensa.

Marin korosti valmistautumisen tärkeyttä, jotta jakeluketjuihin ei synny pullonkauloja.

Koronarokotteen valmistumisesta ei ole vielä varmaa tietoa, eikä Marin halunnut lähteä arvuuttelemaan ajankohtaa, milloin rokote saadaan markkinoille.

Tuenosoitus iskujen koettelemalle Ranskalle

Kokouksen alkupuolella julkaistiin johtajien yhteinen kannanotto Ranskassa tapahtuneisiin terrori-iskuihin. Kannanotossa johtajat tuomitsevat iskut jyrkästi ja toteavat, että ne ovat hyökkäys yhteisiä arvoja vastaan.

Torstaina Nizzassa kolme ihmistä sai surmansa kirkossa tehdyssä veitsi-iskussa ja useita ihmisiä haavoittui.

Lausunnossaan johtajat myös osoittivat tukeaan Ranskalle ja vetosivat maailman johtajiin, jotta ymmärrys ja dialogi vahvistuisivat jakautuneisuuden sijaan.

Marin kertoi, että johtajat eivät kuitenkaan käyneet pidempää keskustelua Ranskan tilanteesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut