Trumpin vaalitiimi puuttuu oikeustoimin ääntenlaskuun myös Georgiassa – tiimi saattaa lisäksi vaatia Georgian äänten laskemista uudelleen, kertoo CNN:n lähde

Republikaanien ehdokkaan, presidentti Donald Trumpin tiimi on ryhtymässä oikeustoimiin useissa osavaltioissa. AFP / LEHTIKUVA

STT-työryhmä / STT

Uudelle kaudelle Yhdysvaltain presidenttinä pyrkivän Donald Trumpin vaalitiimi pyytänee seuraavaksi äänten uudelleen laskemista Georgian osavaltiossa, arvioi uutiskanava CNN :n lähde.

Lähteen mukaan on selvää, että republikaaniehdokas Trump vaatii äänten laskemista uudelleen, jos Georgiassa ero ehdokkaiden välillä on pieni demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin hyväksi.

Georgiassa ehdokas voi pyytää uutta ääntenlaskentaa, mikäli voittomarginaali jää alle puolen prosentin.

Trump ehti jo ottaa Georgiassa kovan kaulan vastaehdokkaaseensa, mutta Trumpin ja Bidenin ero on kaventunut ääntenlaskun edetessä. CNN:lle aiemmin puhunut neuvonantaja arvioi, että istuva presidentti ei voi hävitä Georgiaa, sillä tuolloin kisa olisi ohi hänen osaltaan.

Myös oikeustoimet ovat käytössä

Trumpin vaalitiimi ja republikaanipuolue puuttuvat Georgian ääntenlaskuun myös oikeustoimin, kertoo uutistoimisto AP .

Haasteen mukaan osavaltion aikarajan jälkeen tulleita ääniä olisi sekoitettu ajoissa tulleiden äänten joukkoon, kertoo Washington Post .

Georgia on yksi keskeisistä vaa'ankieliosavaltioista, joissa Trumpin on kerrottu johtaneen ääntenlaskentaa. Demokraattihaastaja Biden on kuitenkin kuronut etumatkaa kiinni ennakkoäänten laskennan edetessä.

Trumpin vaalikampanja kertoi aiemmin ryhtyvänsä oikeustoimiin keskeyttääkseen ääntenlaskennan väliaikaisesti Pennsylvaniassa, joka on tärkeä vaa’ankieliosavaltio.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kampanja muun muassa syyttää vaaliviranomaisten kieltäneen Pennsylvaniassa vaalitiimin ”tarkkailijoita” lähestymästä ääntenlaskijoita. Tarkkailijoiden on käsketty kampanjan mukaan pysyä vähintään 25 jalan eli 7,6 metrin päässä ääntenlaskijoista.

Trumpin vaalitiimi on ryhtynyt samankaltaisiin toimiin myös Michiganissa ja Wisconsinissa, jotka ovat yhtälailla keskeisiä taistelutantereita presidenttikisassa.

Georgian kanne on nostettu Chathamin piirikunnan vaalijohtokuntaa vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters . Trumpin kampanja on vaatinut, että piirikunnan "myöhässä saapuneet äänet" erotetaan muista äänistä ja jätetään huomiotta. Kampanja kertoi saaneensa tietoja, joiden mukaan vaalipäivänä virallisen äänestysajan jälkeen saapuneita ääniä olisi päätynyt lasketuksi alueella.

Michiganissa ja Pennsylvaniassa Trumpin kampanjatiimi puolestaan syyttää viranomaisia siitä, että nämä olisivat epäonnistuneet takaamaan "reilun pääsyn" alueen äänestyspaikoille.

Trumpin tiimi: Äänet laskettava uusiksi Wisconsinissa

Trumpin kampanja kertoo myös pyytäneensä paikallista tuomioistuinta keskeyttämään ääntenlaskun Michiganissa, ilmenee kampanjan nettisivuilla julkaistusta lausunnosta. Kampanjapäällikkö Bill Stepien perustelee allekirjoittamassaan lausunnossa oikeustoimia sillä, että Trumpin tiimillä ei ole ollut pääsyä tarkkailemaan ääntenlaskua useissa Michiganin ääntenlaskupaikoissa.

Lausunnon mukaan Trumpin kampanja vaatii, että ääntenlasku lopetetaan siksi aikaa, kunnes pääsy taataan ja Trumpin tiimi pääsee tarkistamaan äänet myös siltä ajalta, kun he eivät olleet paikalla.

Michiganin osavaltion oikeusministerin Dana Nesselin edustaja Ryan Jarvi on CNN :n mukaan kertonut, että vaalit on järjestetty osavaltiossa avoimesti.

– Pääsy on mahdollistettu molemmille puolueille ja yleisölle, Jarvi lisää uutiskanavan mukaan.

Michiganissa on jaossa voittajalle 16 valitsijamiestä. Biden johti Trumpia prosentein 49,5–48,8, kun äänistä oli laskettu 94 prosenttia.

Lisäksi Trumpin kampanjasta ilmoitettiin aiemmin, että Trump aikoo vaatia Wisconsinissa äänten uudelleenlaskemista. Kampanjajohtajan mukaan kampanja epäilee useiden Wisconsinin piirikuntien ääntenlaskennan oikeellisuutta.

Myös Wisconsin on yksi vaalien vaa'ankieliosavaltioista, joiden voittaminen olisi tärkeää kummallekin ehdokkaalle.

Trump kyseenalaistanut laskentaa - vaalitarkkailijat kritisoivat

Presidentti Trump on ääntenlaskennan aikana toistuvasti kyseenalaistanut Twitterissä laskennan luotettavuuden. Yhdessä tviiteistä Trump kirjoitti, että Joe Bidenille löydettäisiin ääniä kaikkialla ja mainitsi vaa'ankieliosavaltiot Pennsylvanian, Wisconsinin ja Michiganin.

Toisen Trumpin tviitin mukaan Pennsylvaniassa tehtäisiin kovasti töitä, jotta hänen 500 000 äänen etumatkansa katoaisi.

Trump väitti myös Twitterissä voittaneensa kolmessa vaa'ankieliosavaltiossa, joissa ääntenlaskenta on todellisuudessa vielä sen verran kesken, että lopputulosta on vaikea ennustaa. Hän mainitsee tviitissään Pennsylvanian, Georgian ja Pohjois-Carolinan, joissa hän sanoo olevansa merkittävässä johdossa.

Twitter on lisännyt Trumpin tviittiin huomautuksen siitä, että virallista vaalitulosta ei ole vielä ilmoitettu. Twitter on merkinnyt myös osan Trumpin tviiteistä harhaanjohtaviksi.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Yhdysvaltain vaaleja tarkkailevan ryhmän mukaan vaalivilpistä ei ole mitään todisteita. Tarkkailijat ovat vaatineet, että kaikki annetut äänet lasketaan. He ovat myös kritisoineet Trumpin vaalivilppiväitteitä siitä, että ne voivat heikentää luottamusta demokraattisiin instituutioihin.

Biden valmistautuu oikeustoimiin keräyksellä

Biden on aloittanut keräyksen, jonka tarkoituksena on valmistautua mahdollisiin presidentinvaaleja koskeviin oikeustoimiin, kertoo CNN .

Biden on lähettänyt asiaa koskevan tviitin, jossa hän kehottaa lahjoittamaan Biden Fight Fund -rahastoon.

– Varmistaaksemme, että kaikki äänet lasketaan, perustamme suurimman koskaan luodun keräyksen vaalien turvaamiseksi. Donald Trump ei saa päättää tämän vaalin lopputulosta – Amerikan kansa tekee sen, Biden tviittasi.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut