Yhdysvalloissa juhlitaan kaduilla Bidenin voittoa – Trumpin tukijat osoittavat mieltään

New Yorkin Times Squarella on pitkään ollut koronaviruspandemian vuoksi hiljaista, mutta Bidenin voitonjuhlat toivat paikalle taas väkijoukon. AFP / LEHTIKUVA

Milja Rämö / STT

Yhdysvalloissa demokraattipuolueen Joe Bidenin kannattajat juhlivat kaduilla ympäri maata presidenttikisan voittoa. Useiden uutiskanavien suorissa lähetyksissä on näytetty videokuvaa suurista määristä juhlivia ihmisiä.

New Yorkin kaupungin kadut ovat olleet kuukausia tyhjiä koronaviruspandemian ja sen leviämiseen liittyvien rajoitusten takia. CNN:n toimittaja kuvaili suorassa lähetyksessä Times Squaren olevan täpötäynnä.

Toimittajan haastattelema juhlija kertoi toivovansa, että Biden voisi tuoda lopun pandemialle. Yhdysvalloissa on vahvistettu maailmanlaajuisesti eniten koronavirustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia. Keväällä New York oli pandemian pahiten koettelemia paikkoja.

Washingtonissa Bidenin kannattajat ovat juhlineet lähellä Valkoista taloa Black Lives Matter Plaza -nimellä tunnetulla aukiolla. CNN:n mukaan juhlinnat ovat äänekkäitä ja monet toivovatkin, että virka-asunnollaan oleva istuva presidentti Donald Trump kuulisi juhlat.

Pennsylvanian Philadelphiassa Bidenin tukijat ovat kanavan mukaan kaduilla myös siksi, että Trump on erityisesti soimannut alueen äänenlaskentaprosessia. Trump olisi tarvinnut kisassa Pennsylvanian osavaltion taakseen.

Suurella osalla juhlijoista on maskit kasvoillaan, mutta juhlinnoissa ei ole ollut turvaväleistä tietoakaan. Trumpin kampanjan aiemmissa massatilaisuuksissa näkyi usein enemmän maskittomia kannattajia kuin maskia käyttäviä. Muun muassa maskikysymys jakoi presidenttiehdokkaita.

Arizonassa osalla mielenosoittajista aseet mukana

Texasin Austinissa satoja Trumpin tukijoita on New York Timesin mukaan kokoontunut osoittamaan mieltään. Austinissa niin Bidenia juhlivat kuin tulosta protestoivat olivat kokoontuneet Texas State Capitolille. Trump voitti presidenttikisan Texasin osavaltiossa.

Lehti kertoo, että myös esimerkiksi Arizonan Phoenixissa sadat Trumpin tukijat ovat kokoontuneet osavaltion State Capitol -rakennukselle. Lehden mukaan ainakin kymmenellä mielenosoittajalla on mukanaan armeijatyylinen kivääri. Osavaltiossa aseen kantaminen on sallittua.

Osassa medioista ei ole ennustettu vielä voittajaa Arizonaan. Kuitenkin Trumpin tukijoiden suosima Fox News ennusti Bidenin osavaltion voittajaksi. Arizonalaismielenosoittajat ovatkin New York Timesin mukaan huutaneet iskulauseita kuten "Fox News sucks" eli vapaasti suomennettuna Fox News on surkea.

Trump näkee voittaneensa vaalit

Biden julistettiin presidentinvaalinvoittajaksi eilen. Ääniä lasketaan yhä monin paikoin, mutta Biden on jo yhdysvaltalaismedioiden ennusteiden mukaan varmistanut riittävästi valitsijoita taakseen.

Istuva presidentti Trump ei ole hyväksynyt Bidenin voittoa. Trump näkee, että hän itse olisi voittanut vaalit. Hän uskoi voittaneensa vaalit jo tiistain ja keskiviikon välisenä yönä paikallista aikaa.

Trump on myös toistanut väitteitä vaalivilpistä. Laajasta vaalivilpistä ei ole esitetty riippumattomia todisteita.

Ääntenlaskenta on kestänyt muun muassa siksi, että koronaviruspandemian takia yhdysvaltalaiset äänestivät postitse aiempaa enemmän. Eri osavaltioissa on erilaisia säännöksiä siitä, missä vaiheessa ennakko- ja postiääniä voidaan alkaa laskea. Osasta osavaltioista postiäänten tuloksia kerrottiin jo äänestyspaikkojen sulkeuduttua ja osassa niitä lasketaan yhä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut