Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etiopian hallitus kertoo Tigrayn kapinallisjoukkojen iskeneen lentokentille toisen maakunnan alueella – konfliktin pelätään laajenevan

Etiopian pohjoisen kapinallisosavaltion Tigrayn johtajat uhkaavat naapurimaa Eritreaa iskuilla. Tigrayn kansan vapautusrintaman (TKVR) johdon mukaan eritrealaisia sotilaita on ollut mukana Tigrayn joukkojen vastaisissa sotatoimissa.

Etiopian hallitus on kiistänyt eritrealaisten mukanaolon. Tietoja on kuitenkin vaikea vahvistaa kumpaankaan suuntaan, sillä viestintäkanavat eivät toimi alueella.

TKVR:n uhon vuoksi sotimisen pelätään leviävän Tigrayn alueelta myös muihin osavaltioihin ja jopa maan rajojen ulkopuolelle.

TKVR:n johto otti nimiinsä myös iskut kahdelle viereisen Amharan osavaltion alueella sijaitsevalle lentokentälle. Sen mukaan kapinallisjoukot iskevät sinne, mistä heitä vastaan isketään.

Etiopian hallituksen lausunnon mukaan raketti-iskut suuntautuivat kahteen kaupunkiin Amharan alueella. Tämän seurauksena lentokenttien alueet ovat vaurioituneet, lausunnossa sanotaan. Bahir Darin ja Gondarin lentokentät ovat sekä armeijan että siviili-ilmailun käytössä.

Väkivaltaisuudet Etiopian joukkojen ja TKVR:n joukkojen välillä puhkesivat aiemmin marraskuussa. Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin mukaan hallituksen joukot olivat vastanneet TKVR:n joukkojen hyökättyä kahteen sotilasleiriin. TKVR kieltää hyökkäykset.

Konfliktia paennut jo 21 000 ihmistä

Osavaltiossa kiihtyviä pommituksia on paennut Sudaniin ainakin 21 000 ihmistä, sudanilainen avustusjärjestö kertoi perjantaina. Lisäksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi perjantaina, että Tigrayssa satoja siviilejä on tapettu verilöylyssä aiemmin tällä viikolla. YK:n ihmisoikeuskomissaari vaati siviilikuolemien selvittämistä, sillä hänen mukaansa kyseessä voi olla sotarikos.

Konfliktin taustalla on maan myrskyisä lähihistoria. TKVR:n johtajat käytännössä hallitsivat Etiopiaa kolme vuosikymmentä ennen kuin Abiy nousi valtaan. Abiyn valtakaudella TKVR:n edustajat ovat kertoneet, että heitä ja heidän jäseniään on kohdeltu epäreilusti.

Viimeinen kiila osapuolten välille lyötiin, kun TKVR järjesti Tigrayn osavaltiossa vaalit syyskuussa. Maan hallitus oli määrännyt vaalit siirrättäviksi myöhempään ajankohtaan koronapandemian takia.