Suomessa yhdeksän uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, helsinkiläisessä senioritalossa lähes 30 tartuntaa, Hus nosti valmiustasonsa täysvalmiuteen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on nostanut valmiustasonsa korkeimpaan valmiustilaan eli täysvalmiuteen koronavirusepidemian vuoksi.

​Husin sairaaloissa valmistaudutaan koronaviruspotilaiden määrän kasvuun varaamalla lisää vuodeosasto- ja tehohoitopaikkoja koronaviruspotilaille. Ei-kiireellistä toimintaa jouduttaneen jo lähiaikoina vähentämään, sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan.

​Husin valmiusohjeen mukaisesti täysvalmiuteen siirrytään, kun yhteiskunta valmistautuu toimimaan vakavassa häiriötilassa tai valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa. Nykytilanteessa vakavan häiriötilan määritelmä sairaanhoitopiirin mukaan täyttyy.

Koronavirustartuntojen määrä lisääntyy alueella tällä hetkellä kiihtyvään tahtiin, mikä näkyy sairaanhoidon tarpeessa noin yhden, kahden viikon viiveellä. Koronaviruspotilaiden määrän lisääntyminen on nyt havaittavissa niin Husin kuin pääkaupunkiseudun kuntien sairaaloissa, tiedotteessa kerrotaan.

Tällä hetkellä alueen sairaaloissa on koronaviruksen vuoksi hoidossa 36 potilasta vuodeosastoilla ja viisi potilasta teho-osastoilla.

– On todella tärkeää, että tänään voimaan tulevia suosituksia ja rajoituksia noudatetaan, jotta epidemian leviäminen saadaan taittumaan. Toistamiseen tänä vuonna olemme Husin alueella tilanteessa, jossa joudumme sairaaloissamme laajoihin poikkeusjärjestelyihin, sanoo Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen tiedotteessa.

Vanhustenhoidossa tartuntoja Helsingissä ja Espoossa

Helsingissä Lauttasaaren senioritalossa on todettu koronavirustartunta 28 asukkaalla, kertovat senioritalo ja Helsingin kaupunki. Myös seitsemällä talon asukkaita hoitaneella henkilöllä on todettu tartunta.

Kaikki senioritalon asukkaat on testattu koronaviruksen varalta viikonlopun aikana. Asukkaille ja heidän läheisilleen on ilmoitettu tilanteesta.

Lauttasaaren senioritalossa asuu 107 ikääntynyttä asukasta, joiden keski-ikä on 87 vuotta. Varotoimena senioritalon kaikki asukkaat ovat karanteeninomaisissa oloissa.

Osa tartunnan saaneista on jouduttu siirtämään sairaalahoitoon. Suurin osa tartunnan saaneista on kuitenkin hoidossa kotonaan senioritalossa, toiminnanjohtaja Saija Toropainen kertoo STT:lle. Heidän hoidostaan vastaavat kotihoito, yökotihoito, kotisairaala sekä senioritalon henkilökunta.

– Lääkärit arvioivat koko ajan heidän vointiaan, Toropainen sanoo.

Toropainen sanoi aiemmin tiedotteessa olevansa todella pahoillaan tapahtuneesta.

– Normaalisti talon asukkaat liikkuvat ja hoitavat asioitaan itsenäisesti kodin ulkopuolella. Nyt joudumme rajoittamaan tätä, ja vierailut asukkaiden kodeissa eivät ole mahdollisia.

Toropaisen tiedossa ei ole kuolemantapauksia tartunnan saaneiden joukossa.

Lauttasaaren senioritalo on yksityinen senioritalo, jota ylläpitää Lauttasaaren vanhustentalosäätiö.

Espoossa puolestaan yksityisessä hoivakodissa on todettu koronavirustartunta seitsemällä vanhuksella sekä neljällä henkilökuntaan kuuluvalla, kaupunki kertoi.

Tartunnan saaneet asukkaat on eristetty muista ja henkilökunnasta tartunnan saaneet on määrätty eristykseen. Kaikki hoivakodin asukkaat ja työntekijät aiotaan testata.

Yhdeksän uutta kuolemantapausta, 297 uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi maanantaina yhdeksän uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Sairaalahoidossa on 120 ihmistä, joista tehohoidossa on 15. Sairaalahoidossa olevien määrä on lisääntynyt kuudellatoista perjantaihin verrattuna. Tehohoidossa on koronan vuoksi nyt viisi potilasta enemmän kuin perjantaina.

Aiemmin päivällä raportoitiin 297 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 049 tartuntaa, mikä on 1 132 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Suurinta koronaviruksen ilmaantuvuus on viimeisten kahden viikon aikana ollut Hus-alueella sekä Länsi-Pohjan ja Etelä-Savon sairaanhoitopiireissä. Etelä-Savon korkeaa lukua selittää Pieksämäellä toissa viikolla havaittu suuri tartuntarypäs.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän koko alue on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen, yhtymä tiedotti tänään. Lahden kaupungin kerrottiin siirtyneen kiihtymisvaiheeseen jo viime viikolla.

Uudellamaalla alkoi tänään tiukentunut koronakuri, kun kaikki yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa kiellettiin kolmeksi viikoksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä. Lisäksi pääkaupunkiseudulla tulee voimaan lisärajoituksia muun muassa harrastustoiminnassa.

Yhteensä koronavirustartuntoja on Suomessa raportoitu 21 936. Parantuneita arvioitiin viime keskiviikkona olevan noin 15 300.

Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on nyt tiedossa kaikkiaan 384.

Savolaiseen pikkukuntaan liittyvässä ryppäässä jo 25 tartuntaa

Pohjois-Savossa pienessä Rautalammin kunnassa paljastui loppuviikosta laaja koronaviruksen tartuntaketju.

Viime keskiviikosta alkaen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymän alueella on todettu 25 tartuntaa, kertoo ylilääkäri Olli Lappalainen. Kuntayhtymän muodostavat Rautalampi ja Suonenjoki.

Kaikki todetut tapaukset kiertyvät Rautalammin kouluihin.

– Kyllä nämä ovat kytkettävissä yhteen. Joukkoaltistuminen on luokka- ja ryhmätiloissa tapahtunut vähitellen, ja tämä on johtanut näihin positiivisiin tapauksiin, Lappalainen kertoo STT:lle.

Tartuntoja on todettu sekä ala- ja yläkouluikäisillä oppilailla että henkilökunnalla. Altistuneita kouluissa on kartoitettu noin 150, joista noin 60 on testattu, kertoo Rautalammin sivistysjohtaja Olli Lipponen STT:lle. Altistumisia tapahtui kouluissa sekä toissa viikolla että viime viikolla.

Ylilääkäri Lappalainen arvelee, että lisää positiivisia testituloksia voi vielä tulla, mutta altistuneiden määrä tuskin suuresti nousee.

Rautalammin kunnassa asukkaita on noin 3 200.

Koulut etäopetukseen, harrastustiloja kiinni

Rautalammin koulut ovat siirtyneet etäopetukseen ainakin viikon ajaksi. Koulujen henkilöstöä on paljon karanteenissa ja poissa töistä, kunta kertoo tiedotteessaan.

Myös uimahalli, kuntosalit, liikuntasalit ja nuorisotilat on viikoksi suljettu. Terveydenhuollon puolella on paiskittu töitä jäljityksessä ja testausta tehostettu, Lappalainen kertoo.

Maanantaina raportoidut kahdeksan positiivista tapausta todettiin Lappalaisen mukaan jo karanteenissa olevilla altistuneilla.

Täyttä varmuutta ketjun alkuperästä ei ole. Ensimmäisen positiivisen tapauksen epäillään olevan peräisin Kuopiosta, joka vielä vähän aikaa sitten luokiteltiin epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Alueella ei ainakaan toistaiseksi ole otettu käyttöön kiihtymis- tai leviämisvaiheen luokittelua.

– Täytyy muistaa, että pienellä paikkakunnalla aika pienikin lukumäärä nostaa matemaattisesti lukuja ylöspäin, Lappalainen huomauttaa.

– Ehkä tärkeintä tässä on, että toimitaan nyt oikein, olipa taso mikä hyvänsä.

Presidentti Niinistö rajoitustoimista: Parhaalta tuntuisi, jos ratkaisuja haettaisiin nyt yhdessä

Presidentti Sauli Niinistö kehottaa blogissaan ihmisiä noudattamaan koronaan liittyviä ohjeita maskeista käsienpesuun ja etäisyyden pitämiseen. Myös rajoitustoimia hänen mukaansa tarvitaan.

Niinistö nostaa esille sen, että pääkaupunkiseudulla pohditaan juuri nyt, ovatko nykyiset rajoitukset riittäviä. Presidentti sanoo, että asia on ensi sijassa alueen kuntien käsissä, mutta viime kädessä valtioneuvoston ratkaistavissa. Hän päättää kirjoituksensa toteamalla, että parhaalta tuntuisi, jos ratkaisuja haettaisiin nyt yhdessä.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut