Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomus keventäisi palkka- ja eläketulojen verotusta ja parantaisi kotitalousvähennystä

Kokoomus keventäisi palkka- ja eläketulojen verotusta kaikissa tuloluokissa yhteensä 800 miljoonalla eurolla ja parantaisi kotitalousvähennystä yli 400 miljoonalla eurolla.

Kokoomus esitteli tiistaina vaihtoehtobudjettinsa.

Kokoomuksen mukaan palkansaajille ja yrittäjille jäisi puolueen vaihtoehtobudjetin myötä vuodessa rahaa keskimäärin 500 euroa ja lapsiperheille lähes 700 euroa enemmän kuin hallituksen budjettiesityksessä. Eläkeläiset hyötyisivät kokoomuksen mukaan sen vaihtoehdosta noin 300 eurolla vuodessa hallituksen esitykseen verrattuna.

– Ihmisille jäisi enemmän rahaa käteen heidän omista rahoistaan, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi vaihtoehtobudjetin julkistamistilaisuudessa.

Kokoomuksen mukaan sen vaihtoehtobudjetissa työllisyysaste vahvistuisi enemmän ja valtio velkaantuisi vähemmän kuin hallituksen talousarvioesityksessä. Työllisyyttä kokoomuksen budjetti vahvistaisi jopa 120 000 työllisellä.

Kokoomus synnyttäisi uusia työpaikkoja muun muassa valtiovarainministeriön elokuussa esittämillä keinoilla, joihin kuuluivat muun muassa eläkeputken poistaminen ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen. VM:n esittämien keinojen toteuttaminen toisi kokoomuksen mukaan noin 55 000 uutta työpaikkaa.

Lisäksi kokoomus lisäisi työpaikkoja lisäämällä paikallista sopimista yrityksissä, mikä toisi puolueen mukaan 15 000 uutta työpaikkaa.

"Progressio iskee tavallisiin työntekijöihin"

Verotuksen painopiste siirtyisi kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa kestävän kasvun periaatteiden mukaisesti työstä ja yrittämisestä haittoihin.

– Kaikkien ratkaisujen täytyy lisätä työnteon kannustavuutta ja työtä Suomessa, koska se on ainoa keino siihen, että suomalainen yhteiskunta menestyy myös jatkossa, vaihtoehtobudjettia esitellyt kansanedustaja Matias Marttinen sanoi. Marttinen on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen.

Marttinen muistutti, että työn verottaminen Suomessa on eurooppalaisessa vertailussa erittäin kireää.

– Verotuksen korkea progressio iskee jo aivan tavallisiin työtätekeviin suomalaisiin, Marttinen sanoi ja otti esimerkiksi 3 100 euroa kuussa tienaavan palkansaajan, joka saa sadan euron palkankorotuksen.

– Vain reilu puolet hänen saamastaan palkankorotuksesta jää hänelle. Loput menevät veroihin. On selvää, että tämä ei ole kannustavaa politiikkaa, Marttinen julisti.

Kotitalousvähennys on Marttisen mukaan erinomainen keino vallitsevassa taloustilanteessa tukea kotimaista kysyntää ja pk-yrittäjien pärjäämistä. Marttinen kehotti hallitusta ottamaan mallia Ruotsin hallituksesta, joka on korottamassa kotitalousvähennystä merkittävästi.