Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulunut syksy oli paikoitellen mittaushistorian lämpimin, sademäärät vaihtelevat suuresti eri puolilla Suomea

Kulunut syksy on ollut poikkeuksellisen lämmin, kertoo Ilmatieteen laitos. Marraskuussa mitattiin paikoin jopa keskilämpöennätyksiä.

Etelä- ja keskiosissa maata syys-marraskuun välinen aika oli paikoitellen mittaushistorian lämpimin. Muualla maassa syksy oli Ilmatieteen laitoksen mukaan harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin.

Koko maassa elohopeat keikkuivat noin kolme astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeammalla, kun niitä verrataan vuosien 1981–2010 lämpötiloihin.

Marraskuun ensimmäisellä viikolla Maarianhaminassa mitattiin mittaushistorian korkein marraskuun lämpötila, 16,6 astetta. Marraskuun alin lämpötila –21,6 astetta mitattiin Kittilässä kuun lopulla.

Toisaalla poikkeuksellisen sateista, toisaalla poikkeuksellisen vähäsateista

Syksy oli ilmatieteen laitoksen mukaan etenkin maan keskiosissa sateinen. Eniten sade ropisi kuitenkin länsirannikolla, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa. Näillä alueilla taivaalta tippui vettä poikkeuksellisen runsaasti.

Keski-Lapissa syksyn sademäärä oli sen sijaan pienempi. Kuivana jalat pysyivät myös Utsjoen ja Inarin alueilla, joissa satoi paikoin jopa harvinaisen vähän.

Eniten sadevettä kertyi syys-marraskuun aikana Kainuussa Puolangan Paljakan havaintoasemalla. Siellä sademäärä oli 408,3 millimetriä. Vähäsateisimmalla seudulla Utsjoen Kevolla sademäärä jäi vain 62,4 millimetriin.

Marraskuun aikana suurimmassa osassa maata satoi tavanomaista enemmän. Kuukauden suurin sademäärä 146,1 millimetriä mitattiin Puolangan Paljakalla. Vähiten marraskuussa satoi Inarin alueella. Inarin Angeli Lintupuoliselän havaintoasemalla sademäärä jäi 10,6 millimetriin.

Lunta lähinnä pohjoisessa

Lunta oli marraskuun alkupuolella oikeastaan vain Keski- ja Pohjois-Lapissa. Kuun loppupuolella lumipeite peitti maata jo laajemmin pohjoisessa Suomessa, minkä lisäksi sitä satoi myös maan keskiosissa paikoitellen muutaman senttimetrin verran.

Aurinko pilkisti pilvien lomasta yhtä paljon kuin yleensäkin marraskuussa. Ilmatieteen laitoksen mukaan ainoastaan pohjoisimmassa Lapissa aurinko näyttäytyi tavanomaista vähemmän.