THL: Yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ei tulisi järjestää missään päin Suomea – Yhdeksän uutta koronakuolemaa, 420 uutta tartuntaa

Kahden viikon aikana on raportoitu 2 942 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg, Saara-Miira Kokkonen / STT

Suomessa on raportoitu yhdeksän uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta ja 420 uutta tartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL keskiviikkona.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa on nyt 165 ihmistä, mikä on kymmenen ihmistä vähemmän kuin maanantaina. Tehohoidossa heistä on 21 ihmistä, mikä on kolme enemmän kuin maanantaina.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 947 tartuntaa, mikä on 2 942 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin 3 005 tartuntaa.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku Suomessa viimeisten kahden viikon ajalta on hieman yli 101 koronatapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu 25 882 ja kuolemantapauksia 408.

Turkulaisessa vanhusten palveluyksikössä yhdeksän koronavirustartuntaa

Yhdeksällä asukkaalla on todettu koronavirustartunta Turun kaupungin ylläpitämässä vanhusten palveluyksikössä, Turun kaupunki kertoo. Tartunnat on todettu Kurjenmäkikoti 2:n asukkailla.

Tiedotteen mukaan tartuntatilannetta seurataan yksikössä tiiviisti, ja asumispalveluyksikössä on aloitettu tarvittavat eristämistoimenpiteet.

Asukkaiden seulontanäytteiden ottaminen on aloitettu, ja näytteet otetaan myös henkilökunnasta. Asukkaiden omaisiin otetaan parhaillaan yhteyttä, ja tavoitteena on tavoittaa kaikki kuluvan illan aikana.

Kurjenmäkikoti 2:ssa on vierailukielto 16. joulukuuta saakka.

Epidemiatilanne heikentynyt Suomessa kaikkialla

Yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja kokoontumisia ei tulisi järjestää edes koronaepidemian perustasolla olevilla alueilla, suosittaa THL.

THL perustelee suositusta sillä, että epidemiatilanne on heikentynyt Suomessa kaikkialla. Suositus sisältyy THL:n aluehallintovirastoille laatimaan arvioon kokoontumisrajoitusten tarpeesta.

– Sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut huolestuttavasti koko maassa, ja arviomme mukaan ihmisten välisten kontaktien vähentämiseen tarvitaan nyt lisää toimia, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen tiedotteessa.

Monilla alueilla yleisötilaisuuksien ja kokoontumisten rajoitukset ovat jo tiukempia. Paikalliset aluehallintovirastot päättävät alueiden kokoontumisrajoituksista alueen epidemiatilanteen mukaan.

Tänään Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Etelä-Karjalan alueiden aluehallintovirastot ovat päättäneet uusista kokoontumisrajoitusten kiristyksistä. Varsinais-Suomessa voi järjestää sisätiloissa korkeintaan 10 hengen yleisötilaisuuksia hygieniaohjeet huomioiden, ja Etelä-Karjalassa sekä Satakunnassa yleisötilaisuuksien raja vedetään 20 ihmiseen.

Suomalaisille lähetetään tekstiviesti epidemian vaikeutumisesta

Suomessa toimivien puhelinoperaattorien liittymiin lähetetään tekstiviestillä tietoa koronaepidemian vaikeutumisesta sekä alueellisista suosituksista ja rajoituksista, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Viestien lähetys aloitetaan tänään.

Viesteissä ihmisiä kehotetaan noudattamaan annettuja suosituksia ja rajoituksia, jotta koronaviruksen leviämistä saataisiin hillittyä. STM on koonnut alueelliset ohjeistukset sairaanhoitopiirien verkkosivuilta.

Viestit lähetetään suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja pohjoissaameksi. STM on sopinut viestien lähettämisestä puhelinoperaattoreiden ja Hätäkeskuslaitoksen kanssa.

Vielä maanantaina STM ei ollut tehnyt päätöstä tekstiviestin lähettämisestä, kertoi STT:lle silloin ministeriön viestintäjohtaja Vivikka Richt. Richt sanoi maanantaina, että ministeriö pohtii viestinnän kokonaisuutta, ja mahdollisuus tekstiviestin lähettämiseen on vain yksi osa tätä kokonaisuutta.

Iltalehti kertoi viikonloppuna, että ministeriössä oli valmisteltu koronatilanteen nopean huonontumisen vuoksi tekstiviestin lähettämistä kaikkiin suomalaisiin kännykkäliittymiin. Valtiovalta on käyttänyt tekstiviestimahdollisuutta koronakriisin aikana kaksi kertaa aiemmin: Uudenmaan sulkemisen yhteydessä ja silloin, kun suomalaisia oli yhä huomattava määrä ulkomailla.

Palveluita rajoitetaan eri puolilla Suomea

Turun, Porin, Tampereen, Jyväskylän, Lappeenrannan ja Espoon kaupungit ovat tänään tiedottaneet uusista rajoitustoimista koronavirusepidemian vuoksi. Espoo rajoittaa sairaalassa hoidossa olevien potilaiden luona vierailua 20. joulukuuta saakka. Vierailukielto ei kaupungin mukaan koske saattohoidossa olevien potilaiden eikä Villa Glimsin potilaiden omaisia.

Tampereella suljetaan sisäliikuntapaikat, uimahallit ja nuorisotilat 21. joulukuuta saakka. Pori kertoo rajoittavansa kaupungin tilojen käyttöä vuoden loppuun saakka. Jyväskylässä yleisöä kielletään osallistumasta kaupungin liikuntatiloissa ja ulkotiloissa järjestettäviin ottelu- ja kisatapahtumiin..

Myös Lappeenrannassa ja Turussa rajoitetaan kaupungin palveluita.

– Koronatilanne on viimeisten muutamien päivien aikana muuttunut huonompaan suuntaan koko maakunnassa. Kolme viikkoa kestävillä rajoituksilla yritetään nyt vaikuttaa tilanteeseen. Jouluun asti jokaisen turkulaisen tulee viettää rajoitettua elämää, jotta saisimme pandemian suunnan käännettyä, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi Turun kaupungin tiedotteessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut