Mediat: Biden valitsemassa terveysministerikseen Kalifornian oikeusministerin – latinoministeri pääsee luotsaamaan hallinnon koronatoimia

Xavier Becerrasta on tulossa Yhdysvaltain historian ensimmäinen sosiaali- ja terveysministeriötä luotsannut latinoministeri. Arkistokuva. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä / STT

Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden aikoo nimittää terveysministerikseen Kalifornian osavaltion nykyisen oikeusministerin Xavier Becerran. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

Bidenin nimitysaikeista ovat kertoneet muun muassa uutiskanavat NBC News ja CNN sekä Politico asiaa läheisesti tunteviin nimettömiin lähteisiin viitaten.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin (NYT) mukaan Bidenin valinta oli alkanut kirkastua vasta muutaman edellisen päivän aikana. Lehden lähteet kuvailivat Becerran valinnan olleen yllätys.

Politicon lähteen mukaan Biden olisi tarjonnut ministerin salkkua Becerralle perjantaina. Hänen kerrottiin Politicon mukaan olleen ehdolla myös muihin rooleihin Bidenin hallinnossa.

Becerra on saanut viime vuosina kansallista näkyvyyttä luotsattuaan lukuisia oikeustaisteluita väistyvän presidentin Donald Trumpin hallintoa vastaan, kertoo Politico. Lisäksi hän oli johtamassa sinisten eli demokraattienemmistöisten osavaltioiden puolustustiimiä republikaanien pyrkiessä kumoamaan maan entisen presidentin Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen Obamacaren.

Terveysministeriksi pandemian keskellä

Becerralla on kokemusta myös kongressista. Hän edusti Los Angelesia edustajainhuoneessa 12. kauden ajan, uutistoimisto AFP kertoo. Politicon mukaan hän istui kongressissa lähes 25 vuoden ajan. Becerra ajoi edustajainhuoneessa näkyvästi muun muassa latinojen oikeuksia.

62-vuotias Becerra valittiin Kalifornian oikeusministeriksi vuonna 2016. Hän korvasi tehtävässä maan tulevan varapresidentin Kamala Harrisin, joka valittiin tuolloin senaattiin. Becerra oli ensimmäinen tehtävään valittu latino.

Mikäli senaatti vahvistaa Bidenin ehdokkaan nimityksen, tulisi Becerrasta myös historian ensimmäinen sosiaali- ja terveysministeriötä luotsannut latinoministeri.

Hän on nousemassa terveysministeriksi aikana, jolloin kyseisen salkun merkitys on poikkeuksellisen suuri maailmaa runtelevan koronapandemian vuoksi.

Yhdysvalloissa on varmistettu määrällisesti eniten koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa. Tartuntoja on varmistettu yli 14,7 miljoonaa ja koronakuolemiakin jo yli 282 000, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta .

Covid Tracking Projectin seurannan mukaan Yhdysvalloissa oli sunnuntaina yli 101 000 sairaalahoitoa vaativaa koronapotilasta. Tehohoitoa vaativien määrä nousi sunnuntaina ensimmäistä kertaa yli 20 000:n koko koronapandemian aikana.

Hengityskoneessa oli sekä lauantaina että sunnuntaina yli 7 000 koronasairasta.

Vähemmistöjen edustajia keskeisiin virkoihin

Tammikuussa virallisesti virkaan astuva Biden on luvannut nostaa muun muassa vähemmistöjen edustajia hallintonsa keskeisiin virkoihin.

New York Timesin mukaan Becerran huhuttua nimitystä ovat edeltäneet kongressin latinoedustajien valitukset siitä, ettei Bidenin hallinnossa ole tarpeeksi latinoja.

Bidenin hallintoon on nousemassa kotimaan turvallisuudesta vastaavaksi ministeriksi niin ikään ensimmäisenä latinona kuubalaissyntyinen Alejandro Mayorkas.

Edellä mainittujen muutosten lisäksi pariin avoinna olevaan tehtävään on nousemassa ensimmäistä kertaa nainen.

Kansallisen tiedustelun johtajaksi Biden on valinnut Avril Hainesin, josta tulee pestin ensimmäinen naispuolinen haltija. Entisestä Yhdysvaltain keskuspankin johtajasta Janet Yellenistä on puolestaan mediatietojen mukaan tulossa Yhdysvaltain ensimmäinen naispuolinen valtiovarainministeri.

Yhdysvaltain senaatin pitää vielä vahvistaa Bidenin ministerivalinnat.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut