Mietintö Haaviston ministerivastuuasiasta yritetään saada valmiiksi keskiviikkona – HS: Perustuslakivaliokunnan enemmistö katsoo Haaviston rikkoneen virkavelvollisuuttaan muttei niin, että syytekynnys ylittyisi

Valiokunnan on tarkoitus ottaa mietinnössään kantaa siihen, toimiko ulkoministeri Pekka Haavisto lainvastaisesti tehdessään al-Holin leirin suomalaisiin liittyviä ratkaisuja. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Tapio Pellinen, Saila Kiuttu / STT

Enemmistö perustuslakivaliokunnan jäsenistä katsoo, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) olisi rikkonut virkavelvollisuuttaan, kertoo Helsingin Sanomat nimettömien lähteidensä antamien tietojen perusteella. Enemmistö on kuitenkin HS:n mukaan myös sitä mieltä, että Haavistoa vastaan ei ole syytä nostaa syytettä. Perustuslakivaliokunnan käsittely on kestänyt noin vuoden.

HS kertoo haastatelleensa useita lähteitä valiokunnasta. Lehden mukaan selvästi suurin osa valiokunnan kuulemista asiantuntijoista on ollut sitä mieltä, että Haavisto ei ole rikkonut lakia, mutta myös eriäviä mielipiteitä on esitetty. Valiokunnan enemmistö olisi siis kriittisempien näkemysten linjoilla.

Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina illalla, että lähteet valiokunnasta kertovat keskustelun olevan hyvin tiukkaa ja että asiantuntijoiden välillä on selkeä jakolinja. IS:n mukaan valiokunnan sisällä esiintyy kuitenkin laajasti erilaisia mielipiteitä.

Valiokunta jatkaa mietinnön parissa

Perustuslakivaliokunta ei saanut vielä tiistaina valmiiksi mietintöään Haaviston ministerivastuuasiasta. Käsittelyä jatketaan keskiviikkona kello kahdeksan aamulla, kertoi valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.). Hänen mukaansa neuvotteluille on varattu aikaa neljä viisi tuntia ja mietintö on "jatkojalostusta" vaille valmis.

– Kyllä meillä ainakin yritys on kova, että saataisiin valmiiksi, hän sanoo.

Tiistaina aika loppui kesken, kun perustuslakivaliokunnan jäsenillä oli kiireitä muihin valiokuntiin liittyen. Käsittelyyn vaaditaan, että kaikki valiokunnan 17 jäsentä ovat koko ajan paikalla.

Valiokunnan on tarkoitus ottaa mietinnössään kantaa siihen, toimiko Haavisto lainvastaisesti tehdessään al-Holin leirin suomalaisiin liittyviä ratkaisuja.

Jos syyte Haavistoa vastaan nostetaan, asia etenee valtakunnanoikeuteen. Syytteen nostamisesta päättää eduskunnan suuri sali.

Ojala-Niemelän mukaan on ollut puhetta, että täysistuntokäsittelylle varattaisiin aikaa perjantaina iltapäivällä.

Kymmenen oppositioedustajan muistutus

Viime vuoden joulukuussa kymmenen opposition kansanedustajaa jätti perustuslain mukaisen muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan ulkoministerin toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden kotiuttamisessa.

Edustajat pyytävät tutkinnan osana tarkastelemaan sitä, onko ulkoministeri Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä. Lisäksi edustajien mukaan on tutkittava, onko prosessi, jossa ulkoministeriö on asettanut uuden erityisedustajan hoitamaan al-Holin asiaa, ollut laillinen. Edustajat pyytävät myös tutkimaan, onko ulkoministeriössä menetelty laillisesti, kun konsulipäällikkö Pasi Tuominen on pyritty siirtämään uuteen tehtävään pois virastaan.

Lisäksi edustajat ovat pyytäneet tarkastelemaan, onko ulkoministeri toiminut lain mukaisesti jättäessään tuomatta asian valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi.

Haavisto on esitutkinnassa kiistänyt syytteet

Muistutuksen ovat allekirjoittaneet Mari Rantanen (ps.), Veijo Niemi (ps.), Jari Ronkainen (ps.), Jussi Wihonen (ps.), Tom Packalén (ps.), Heikki Vestman (kok.), Kalle Jokinen (kok.), Kari Tolvanen (kok.), Wille Rydman (kok.) ja Sari Tanus (kd.).

Perustuslakivaliokunnan jäsenistä tutkintaa vaativat Rydman ja Vestman sekä valiokunnan varajäsenistä Tanus.

Helmikuussa perustuslakivaliokunta päätti yksimielisesti pyytää valtakunnansyyttäjää tekemään Haaviston toiminnasta esitutkinnan, jonka keskusrikospoliisi (KRP) suoritti. KRP sai heinäkuussa esitutkinnan valmiiksi. Helsingin Sanomien tietojen mukaan poliisi epäilee Haavistoa virka-aseman väärinkäyttämisestä ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta.

Haavisto on esitutkinnassa kiistänyt syytteet.

Perustuslakivaliokunnalla on yhteensä noin 2 500 sivua materiaalia käsittelyssä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut