Oppositio kyseenalaisti oppivelvollisuuden pidentämisen eduskunnassa – Halla-ahon kommentti tulonsiirrosta hyväosaisille kummastutti hallituspuolueissa

Oppositiopuolueet kyseenalaistivat hallituksen esittämän oppivelvollisuuden pidentämisen eduskunnan täysistunnossa tiistaina.

Hallitus on esittänyt oppivelvollisuusiän nostamista 18 ikävuoteen ja toisen asteen tutkinnon suorittamisen maksuttomuutta.

Hallituspuolueiden kansanedustajat pitivät oppivelvollisuuden pidentämistä vuoden 1921 oppivelvollisuuslakiin ja vuoden 1968 peruskoululakiin verrattavana historiallisena uudistuksena, mutta oppositiossa oli toinen ääni kellossa.

Kokoomuksen kansanedustajat vaativat oppivelvollisuuden pidentämisen sijaan lisää panostuksia koulupolun alkupäähän. Kokoomusedustaja yksi toisensa jälkeen viittasi Ilta-Sanomien tiistaina julkaisemaan Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtajan Olli Luukkaisen haastatteluun, jossa Luukkainen muistutti, että yli kymmenen prosenttia peruskoulun päättäneistä ei osaa kirjoittaa, lukea tai laskea niin hyvin, että pärjäisi ammatillisessa koulutuksessa.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko (kok.) painotti, että lapsia pitäisi auttaa räätälöidysti jo varhaiskasvatuksessa.

– Nuoria autetaan parhaiten laittamalla oppimisen perusta kuntoon, sivistysvaliokunnassa istuva Sofia Vikman (kok.) puolestaan sanoi.

Halla-aho ihmetytti

Myöskään perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä hallituksen uudistus ei osu koulupudokkuuden syihin. Hän kritisoi myös hallituksen esittämää toisen asteen oppimateriaalien maksuttomuutta.

– Voidaan perustellusti sanoa, että kyseessä on tulonsiirto köyhiltä hyvätuloisille ja tietysti kustantajille, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon kommentti kummastutti etenkin vasemmistoliiton kansanedustajia.

– Onko meidän neuvolajärjestelmämme tulosiirto hyvätuloisille? Onko meidän peruskoulujärjestelmämme tulonsiirto hyvätuloisille? Veronika Honkasalo (vas.) kysyi Halla-aholta.

– Jos tämä on tulonsiirto hyväosaisille, niin kuin edustaja Halla-aho sanoo, niin sillä logiikalla myös peruskoulun oppimateriaalit pitäisi tehdä maksullisiksi, Paavo Arhinmäki (vas.) huomautti.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut