STM: Ensimmäiset koronarokotteet annetaan Suomessa mahdollisesti jo joulun jälkeen, THL:n mukaan epidemian voimakas leviäminen näyttää pysähtyneen

Koko maan tasolla epidemian voimakas kasvu näyttää ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan viimeisen kolmen viikon aikana pysähtyneen. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa, Saara-Miira Kokkonen / STT

Ensimmäinen erä Pfizerin ja Biontechin tuottamia koronavirusrokotteita saapuu Suomeen jo joulunpyhinä, ennakoi sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Suomi tavoittelee rokotusten aloitusta yhdessä EU-maiden kanssa 27. joulukuuta.

Rokotteiden Suomeen saapuminen ja rokottamisen aloittaminen edellyttävät, että rokotteet ovat ensin saaneet myyntiluvan Euroopan komissiolta. Komissio voi myöntää myyntiluvan sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto EMA on puoltanut myyntilupaa. EMA:n päätöstä asiasta odotetaan maanantaina.

Ensimmäisen rokote-erän suuruutta ei vielä tiedetä, mutta sen odotetaan olevan pienehkö, STM kertoo.

STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen kertoo Ilta-Sanomille , että alustavan tiedon mukaan ensimmäinen Suomeen saapuva rokote-erä on noin 10 000 annosta. Kumpulaisen mukaan ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaita hoitava henkilöstö.

Koko väestön rokottamisen aikataulu riippuu paljolti siitä, miten rokotteiden valmistus ja jakelu saadaan toimimaan ja kuinka moni rokote saa myyntiluvan, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa aiemmin tänään.

– Meidän kaikkien harras toive on se, että ensi kesänä niin moni ihminen on jo saanut rokotuksen, että epidemia alkaa yhdessä kesän kanssa vaimenemaan ja mitään uutta nousua ei enää ensi syksynä nähtäisi, Puumalainen sanoi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on valmistautunut antamaan rokotteita THL:n ohjeistuksen mukaisesti.

– Olemme valmiita antamaan rokotteen käytännössä heti, kun se meille saapuu. Heti tarkoittaa tällä tietoa kuitenkin päivän, kahden sisällä, kertoi Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Kahden viikon tartunnoissa laskua, Husin tilanne tasoittumassa

Koronavirusepidemian voimakas leviäminen Suomessa näyttää pysähtyneen viimeisen kolmen viikon aikana, THL:n Puumalainen kertoi tiedotustilaisuudessa. Luvussa näkyy Puumalaisen mukaan useilla alueilla asetettujen kireämpien rajoitusten vaikutus.

Suomessa on raportoitu tänään viisi uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta, kertoo THL. Yhteensä kuolemantapauksia on nyt tiedossa 489.

Sairaalahoidossa koronataudin vuoksi on 263 ihmistä. Tehohoidossa on 30 ihmistä.

Uusia koronatartuntoja on raportoitu tänään 354. Viimeisen kahden viikon aikana on todettu 5 824 tartuntaa, mikä on 187 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä koronatartuntoja on todettu Suomessa epidemian aikana 32 582.

Myös Husin alueella koronatilanne on tasoittumaan päin, kertoi Husin Tuominen. Alueen tartuntaluvuissa on varovaista laskua viimeisen neljän viikon ajalta. Tartuntamäärät ovat pysyneet 1 500–1 700 tartunnassa viikoittain.

Myöskään ikäihmisten tartunnat eivät ole Hus-alueella lähteneet viimeisten viikkojen aikana kasvuun, Tuominen kertoi.

Tuomisen mukaan viimeisen viikon aikana on huomattu myös se myönteinen muutos, että positiivisten koronatestien osuus kaikista otetuista näytteistä on lähtenyt laskemaan.

Koronaviruspotilaita on Husin sairaaloissa tällä hetkellä hieman yli 90. Helsingissä potilaita on 50, joista yhdeksän tehohoidossa. Tuomisen mukaan pahimmillaan koronapotilaita on ollut sairaaloissa yli toista sataa.

Joulu lähipiirissä, hoivakotien asukkaiden vierailuja kotiin ei suositella

Vajaa 1,5 prosenttia helsinkiläisistä eli 9 600 ihmistä on sairastunut koronavirustautiin kuluneen vuoden aikana, kertoi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedotustilaisuudessa.

Vuoden aikana Helsingissä on kartoitettu noin 60 000 koronavirukselle altistunutta. Koronavirukseen liitettyjä kuolemantapauksia kaupungissa on todettu 208.

Koronatilanteen vuoksi joulua tulisi viettää vain saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten kanssa, Vapaavuori muistutti. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi.

Riskiryhmiä tavattaessa on nyt syytä noudattaa pääkaupunkiseudulla suurta varovaisuutta, muistutti Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Vantaalla asumisyksiköissä on ollut ulkopuolisten vierailijoiden aiheuttamia korona-altistumisia, Viljanen kertoi.

Kaikki vierailijat eivät Viljasen mukaan ole noudattaneet ohjeistuksia. Puutteita on ollut erityisesti maskien käytössä. Ympärivuorokautisen hoivan asukkaiden vierailuja kotiin tai läheisten luo kehotetaan välttämään kokonaan.

Uudenvuoden osalta pääkaupunkiseudun kaupunkien järjestämät ilotulitukset on peruttu, kertoi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. Koordinaatioryhmä myös suosittelee vahvasti, että ihmiset pidättäytyisivät kokonaan ilotulituksista uutenavuotena.

Uudenvuoden juhlinnassa muistutetaan pääkaupunkiseudulla voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista. Yleisötilaisuuksien järjestäminen on kielletty, ja yksityistilaisuudet tulisi rajoittaa samaan kotitalouteen tai pysyvyydeltään siihen rinnastettaviin läheisiin. Pääkaupunkiseudun suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 10. tammikuuta saakka.

Mäkelän mukaan koronatartuntojen määrä on laskussa myös Espoossa, ja kahden viikon ajan ilmaantuvuusluku on saatu kaupungissa laskemaan.

THL ei suosittele matkustamista joulun aikana

THL suosittelee, että suomalaiset viettäisivät joulua kotona pienen lähipiirin kesken. Useiden sukulaisten ja ystävien luona kyläilyä olisi syytä välttää.

THL ei suosittele matkustamista juhlapyhien aikana. Jos matkustaminen on juhlapyhien aikana välttämätöntä, tulisi joukkoliikenteessä muistaa kasvomaskin käyttö, THL lisää. Maskia tulisi käyttää myös taukopaikoilla omalla autolla kulkiessa. Maskien lisäksi THL muistuttaa hyvästä hygieniasta, käsienpesusta sekä turvaväleistä.

Koronavirustautia esiintyy tällä hetkellä jokaisessa sairaanhoitopiirissä. Eri puolilla maata on voimassa erilaisia rajoituksia ja suosituksia. Ajantasaiset tiedot näistä löytyvät THL:n verkkosivuilta .

Ulkomailta jouluksi palaavien suomalaisten tulee muistaa kymmenen päivän omaehtoinen karanteeni. Karanteenia voi lyhentää kahdella vapaaehtoisella testillä. Tietoa karanteeneista ja testeistä löytyy THL:n verkkosivuilta .

Helsinki-Vantaalle odotetaan Vantaan kaupunginjohtaja Viljasen mukaan ensi viikolla noin 35 000:ta joulumatkustajaa. Vapaaehtoiseen koronatestaukseen hakeudutaan Helsinki-Vantaan lentokentällä Viljasen mukaan runsaasti.

Elokuun alun jälkeen lentoasemalla on tehty noin 39 000 koronatestiä, joista 1,6 prosenttia on ollut positiivisia. Matkailuun liittyvä tartunta on ollut alkuperänä alle prosentissa kaikista Suomessa todetuista tartunnoista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut