Suomessa raportoitu 271 uutta koronatartuntaa, kahden viikon tartunnat ovat laskussa

STM:n kansainvälisten asioiden johtaja kertoo Lännen Medialle, että Suomi tulee saamaan kaikki tilaamansa rokoteannokset. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Saara-Miira Kokkonen, Liisa Kujala / STT

Suomessa on raportoitu 271 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 5 635 koronatartuntaa, mikä on 367 tartuntaa vähemmän kuin edellisen kahden viikon aikana. Tuolloin tartuntoja raportoitiin noin 6 000.

Myös viikon aikana todetut tartuntamäärät ovat laskussa. Seitsemän viime päivän aikana on raportoitu 2 403 koronatartuntaa, kun edeltävän viikon aikana niitä todettiin lähes 830 enemmän.

Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku kahden viime viikon ajalta koko maassa on noin 99 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Myös tämä luku on laskenut verrattuna edeltävään kahteen viikkoon.

Yhteensä Suomessa on raportoitu lähes 32 900 tartuntaa pandemian alusta saakka.

Erot suuria alueiden välillä

Koronaviruksen ilmaantuvuusluvuissa on yhä suuria alueellisia eroja. Taudin ilmaantuvuus on edelleen suurinta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, jossa luku on lähes 177 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisimmän kahden viikon aikana. Husin alueen ilmaantuvuus on kuitenkin laskenut edellisestä tarkastelujaksosta marras-joulukuun vaihteessa. Yhteensä kahdessa viikossa havaittiin nyt noin 3 000 uutta tautitapausta.

Toiseksi synkin tautitilanne on nyt Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, jossa ilmaantuvuusluku on noin 169. Varsinais-Suomessa koronaviruksen ilmaantuvuus on yli tuplaantunut marras-joulukuun taitteesta. Viimeisimpien kahden viikon aikana alueella varmistui 820 uutta koronavirustapausta.

Kolmantena koronatilannekartalla erottuu Etelä-Savo ilmaantuvuusluvulla 156. Myös Etelä-Savossa koronavirustapausten ilmaantuvuus on yli kaksinkertaistunut edellisestä kahden viikon tarkastelujaksosta. Etelä-Savossa koronavirustartunnat ovat päässeet leviämään muun muassa Pieksämäellä sijaitsevalla taimitarhalla sekä vanhusten asumispalveluyksikössä. Kahden viikon tapausmäärä on yhteensä noin 150.

Alueellisia eroja kuvaa esimerkiksi se, että Etelä-Savon naapurialueella Itä-Savossa koronan ilmaantuvuusluku on alle 13. Yhteensä tapauksia on viimeisten kahden viikon aikana ollut vain viisi.

Kaikista alueista pienintä koronan ilmaantuvuus on nyt Keski-Pohjanmaalla. Siellä luku on vajaa 8 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisten kahden viikon aikana. Myös Kainuussa ilmaantuvuusluku on alle kymmenen. Molemmissa näissä sairaanhoitopiireissä ilmaantuvuus on laskenut selvästi marras-joulukuun vaihteesta, kun taas esimerkiksi Itä-Savossa ilmaantuvuus oli silloinkin suhteessa matalalla tasolla.

Yle: Rauhaniemen sairaalassa uusi kuolema

Koronavirukseen liittyviä kuolemia oli eiliseen mennessä raportoitu 489. Sairaalahoidossa koronataudin vuoksi oli eilisen tiedon mukaan 263 ihmistä, joista tehohoidossa oli 30. Terveysviranomaiset eivät ole tänään antaneet uusia tietoja koronakuolemista tai sairaalassa olevien määristä.

Ylen mukaan Tampereella Rauhaniemen sairaalassa on kuitenkin tapahtunut yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus. Joulukuussa ryöpsähtäneen epidemian aikana on sairaalassa kuollut viisi koronavirustartunnan saanutta vanhusta. Yhteensä tartuntoja on sairaalassa havaittu joulukuussa 76, joista 49 on potilailla.

LM: Suomi tilannut Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta 2,59 miljoonaa annosta

Suomi on tilannut Pfizerin ja Biontechin valmistamaa koronarokotetta 2,59 miljoonaa annosta, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) Lännen Medialle (LM).

STM:n kansainvälisten asioiden johtajan Outi Kuivasniemen mukaan Suomi tulee saamaan kaikki tilaamansa rokoteannokset. Kuivasniemi kertoo LM:lle, että rokotteiden toimitusaikataulu on kuitenkin yhä vahvistamatta.

STM kertoi eilen, että ensimmäinen erä koronavirusrokotteita saapuu Suomeen joulunpyhinä ja rokottaminen pyritään aloittamaan yhdessä EU-maiden kanssa 27. joulukuuta. Alustavan tiedon mukaan ensimmäinen rokote-erä on noin 10 000 annosta, mikä riittää 5 000 ihmisen rokottamiseen.

Kuivasniemen mukaan ensimmäisen erän lisäksi Suomeen saadaan viikoittaiset erät, joiden määrä vahvistuu ensi viikolla. Rokotteiden kokonaismäärästä suuri osa on suunniteltu toimitettavaksi ensi vuoden kesään mennessä, Kuivasniemi kertoo LM:lle.

STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen kertoi aiemmin Ilta-Sanomille , että ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaita hoitava henkilöstö. Kumpulaisen mukaan ensimmäiset rokoteannokset kuljetetaan eri puolille maata "alueellisen tasa-arvon nimissä" joulunpyhinä.

Rokottamisen aloittaminen edellyttää, että rokotteet ovat saaneet myyntiluvan Euroopan komissiolta. Komissio tekee myyntilupaa koskevan päätöksen Euroopan lääkeviraston EMA:n suosituksen jälkeen. EMA:n päätöstä asiasta odotetaan maanantaina.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut