Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsissa on annettu ensimmäinen koronavirusrokote – rokotukset alkoivat nyt myös Ranskassa ja Italiassa

Monen muun EU-maan tavoin myös Ranskassa on annettu nyt ensimmäinen koronarokote. Ensimmäisenä maassa rokotettiin uutiskanava France24 :n ja Le Parisien -lehden mukaan 78-vuotias nainen, joka sai Pfizerin ja Biontechin kehittämää koronavirusrokotetta.

Rokotuksen saanut pelkällä etunimellä esiintynyt Mauricette kertoi olevansa liikuttunut. Hänet rokotettiin Pariisin esikaupunkivyöhykkeellä Sevranissa sijaitsevassa hoitokodissa.

Rokotukset ovat alkaneet sunnuntaina ainakin myös Ruotsissa, Espanjassa ja Italiassa. Näistä Italiassa ensimmäisen koronarokotteen sai muista poiketen verrattain nuori henkilö.

Italian ensimmäisen pistoksen sai sunnuntaiaamuna 29-vuotias sairaanhoitaja Claudia Alivernini. Italialaislehti Corriere della Seran mukaan Alivernini kuvaili rokotteen ottamista pieneksi rakkauden ja vastuunkannon eleeksi ja kehotti kaikkia ottamaan rokotteen.

Ruotsin ensimmäinen rokote annettiin aamulla

Ruotsissa ensimmäinen ihminen on saanut koronavirusrokotteen, kertoo uutistoimisto TT. Koronarokotusten on määrä alkaa tänään isossa osassa Eurooppaa, joskin ainakin Saksassa, Slovakiassa ja Unkarissa ensimmäiset pistokset annettiin jo eilen.

Ruotsissa ensimmäiset rokotukset annettiin Itä-Götanmaan läänissä Mjölbyssä sijaitsevassa Bokenin vanhainkodissa hieman aamukahdeksan jälkeen. Maansa ensimmäisenä rokotteen sai Gun-Britt Johnsson.

– Ei tuntunut missään, Johnsson totesi pistoksen saatuaan.

Ruotsissa todettiin lauantaina ensimmäistä kertaa koronaviruksen uusi, aiempaa tarttuvampi muunnos. Asiasta kertoi lauantaina Ruotsin kansanterveysviranomainen.

Terveysviranomaiset kertoivat lehdistötilaisuudessa, että ensimmäinen Britanniassa havaitun virusmuunnoksen tartunta varmistettiin Ruotsissa Södermanlandin läänissä Tukholman lounaispuolella.

Tartunta havaittiin ihmisellä, joka oli matkannut Britanniasta Ruotsiin juhlimaan joulua perheensä kanssa. Muut perheenjäsenet ovat saaneet negatiivisen testituloksen.

Terveysviranomaisen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että uusi virusmuunnos olisi päässyt leviämään muualle Ruotsissa. Heidän mukaansa uuden muunnoksen löytäminen Ruotsista ei myöskään vaikuta rokotussuunnitelmiin.

Myös Espanja aloitti rokotuksensa sunnuntaina

Espanjan ensimmäisen koronarokotteen on saanut Guadalajarassa hoitokodissa asuva 96-vuotias nainen Araceli Rosario Hidalgo Sanchez, joka kertoi rokotuksen jälkeen hymyssä suin, ettei tuntenut pistettäessä mitään.

Los Olmosin vanhainkodissa asuva eläkeläinen sai rokotuksensa televisiokameroiden edessä. Pistoksen saatuaan hän veti mustan takkinsa takaisin päälleen, nousi hitaasti ja käveli paikalta kävelytukeen turvautuen.

Tähän mennessä Los Olmosin vanhainkodin asukkaiden ja hoitohenkilökunnan keskuudessa ei ole esiintynyt yhtäkään koronatartuntaa.

Maan rokotusohjelma aloitettiin Los Olmosissa, koska vanhainkoti sijaitsee lähellä Pfizerin varastoa, johon rokotteet toimitettiin Belgiasta lauantaina.

Rokotteita otettiin tapaninpäivänä vastaan ympäri Eurooppaa, ja muutama maa ehti jo aloittaakin rokottamisen ennen sunnuntaita, jolloin EU-maiden oli määrä aloittaa rokotusten antaminen.

Yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämä rokote 16 vuotta täyttäneille sai EU:ssa myyntiluvan maanantaina.

Saksan ensimmäinen koronapistoksen saanut on 101-vuotias

Tapaninpäivänä rokotukset aloittaneessa Saksassa ensimmäisen pistoksen sai vanhainkodissa asuva 101-vuotias nainen Saksi-Anhaltin osavaltiossa Berliinin länsipuolella.

Saksalaisen Deutsche Wellen (DW) mukaan Halberstadtissa Kruegerin vanhainkodissa rokotettiin yhteensä 40 asukasta ja kymmenen henkilökunnan jäsentä. Ensimmäisenä rokotteen sai 101-vuotias Edith Kwoizalla.

Maan terveysministeri Jens Spahn kuvaili rokotusten alkamispäivän olevan "toivon päivä".

– Tämä rokote on elintärkeä avain pandemian kukistamiseksi, Spahn sanoi lehdistötilaisuudessa DW:n mukaan.

– Me haluamme rokottaa niin monta ihmistä, ettei viruksella ole enää mahdollisuuksia Saksassa ja Euroopassa, hän jatkoi.

Spahnin mukaan jokainen otettu rokote merkitsee vähempää määrää tartuntoja ja vähempää määrää kuolemia.

Suomessa rokotetaan ensiksi terveydenhoitohenkilökuntaa

Koronavirusrokotukset alkoivat tänään myös Suomessa. Suomen ensimmäiset koronavirusrokotteet annettiin etulinjassa työskenteleville hoitajille ja lääkäreille Helsingissä. Ensimmäiset rokotteet pistettiin Uudessa lastensairaalassa sunnuntai-iltapäivänä.

Ensimmäisenä rokotettiin etulinjassa työskentelevät kuusi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) työntekijää, jotka osallistuvat koronapotilaiden hoitoon. Neljä heistä työskentelee koronapotilaita hoitavilla osastoilla ja kaksi päivystyksessä.

Ensimmäinen erä Pfizerin ja Biontechin kehittämiä koronarokotteita saapui Suomeen lauantaiaamuna. Niitä toimitettiin yhteensä 9 750 annosta, mikä riittää 4 875 ihmisen rokottamiseen. Ensimmäisen rokotteen jälkeen pitää ottaa vielä niin sanottu vahvistusrokote.

Rokotuksia on tehty Eurooppaa aiemmin jo useissa maissa. Muun muassa Yhdysvalloissa, Venäjällä ja osissa Latinalaista Amerikkaa on jo rokotettu ihmisiä.

Koronatartuntoja varmistettu maailmanlaajuisesti jo yli 80 miljoonaa

Ympäri maailmaa on varmistettu yhteensä jo yli 80 miljoonaa koronavirustartuntaa. Asia selviää baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannasta .

Uutistoimisto AFP:n mukaan koronaviruspandemia on kurittanut kaikista pahiten Eurooppaa, jossa ylittyi perjantaina 25 miljoonan tartunnan rajapyykki. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia Euroopan alueella on ollut uutistoimiston mukaan noin 546 000.

Maailmanlaajuisesti koronakuolemia on kirjattu yli 1,75 miljoonaa. Määrällisesti eniten sekä koronakuolemia että -tartuntoja on kirjattu Yhdysvalloissa.