Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jouluviikko vilkastutti rajaliikenteen Ruotsin ja Norjan rajoilla

Ruotsin vastaisella rajalla oli jouluviikolla ennätysvilkas liikenne palautetun sisärajavalvonnan aikana. Rajanylittäjiä oli jouluviikon alkupäivinä enemmän kuin kesän vilkkaimpina päivinä, kertoo Rajavartiolaitos.

Tiedotteen mukaan länsirajalla Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Karesuvannon rajanylityspaikoilla oli viime viikolla ylittäjiä lähes 18 000. Rajanylitysliikenne oli vajaan viidenneksen vilkkaampaa edelliseen viikkoon verrattuna, mutta noin lähes 80 prosenttia vähäisempää kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Eniten liikennettä oli tiistaina, jolloin rajan ylitti noin 4 000 matkustajaa, ja se oli Ruotsin vastaisella rajalla kaikkein vilkkain päivä sen jälkeen, kun sisärajavalvonta palautettiin 19. maaliskuuta.

Norjan vastaisella rajalla Kilpisjärven, Karigasniemen, Kivilompolon, Nuorgamin, Näätämön ja Utsjoen rajanylityspaikoilla rajanylityksiä oli jouluviikolla yhteensä alle 2 000. Viime vuonna samalla viikolla rajanylityksiä kertyi lähes kaksinkertainen määrä.

Maahantulo- ja maastalähtötarkastusten perusteella arvioidaan, että Ruotsin vastaisella rajalla ylittäjistä oli suomalaisia noin 75 prosenttia, ruotsalaisia 22 prosenttia ja loput muiden maiden kansalaisia. Norjan vastaisella rajalla suomalaisia arvioidaan olleen reilut 40 prosenttia ja norjalaisia vajaat 40 prosenttia.

Suomen ja Venäjän vastaisella rajalla rajanylitysliikenne koostuu tiedotteen mukaan lähes kokonaan puuhaketta kuljettavista rekoista.

Lapin rajavartiosto tekee valtioneuvoston päätösten mukaisesti sisärajavalvontaa Ruotsin ja Norjan vastaisilla rajoilla 12. tammikuuta asti.