Biden: Trumpin hallinto ei saa pidettyä koronarokotuksia aikataulussa

Joe Biden puhui rokotustilanteesta tiistaina paikallista aikaa saatuaan ensin tilannekatsauksen asiantuntijaryhmältä. AFP / LEHTIKUVA

Mari Areva, Arttu Mäkelä / STT

Yhdysvalloissa maan tuleva presidentti Joe Biden on suominut edeltäjänsä Donald Trumpin hallintoa koronavirusrokotusten aikataulusta lipsumisessa, kertoo muun muassa uutiskanava CNN .

Bidenin mukaan Trumpin hallinto oli ennakoinut, että joulukuun loppuun mennessä rokotteen saisi jopa 20 miljoonaa amerikkalaista. Tähän mennessä rokotteen ensimmäisen annoksen on kuitenkin saanut vasta reilut kaksi miljoonaa ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP.

Biden puhui rokotustilanteesta tiistaina paikallista aikaa saatuaan ensin tilannekatsauksen asiantuntijaryhmältä.

Biden vannoo virkavalansa 20. tammikuuta. Virkakautensa ensimmäisen sadan päivän aikana Biden aikoo saada liikkeelle 100 miljoonaa annosta rokotteita. Määrä riittää 50 miljoonan ihmisen rokottamiseen. Yhdysvaltojen väkiluku on noin 330 miljoonaa.

Coloradossa ensimmäinen uuden virusmuunnoksen tartunta

Yhdysvalloissa on löydetty tuoreeltaan ensimmäinen uuden, Britanniassa havaitun koronavirusmuunnoksen tartunta. Coloradon osavaltion kuvernööri Jared Polis ilmoitti Twitterissä osavaltion alueelta löydetystä tartunnasta.

Tartunnan saanut ihminen ei ollut tiettävästi matkustellut, osavaltio kertoo tiedotteessa.

Nykytietojen valossa tartunnan saanut henkilö ei olisi myöskään ollut ihmisten kanssa lähikontaktissa. Tilannetta kuitenkin seurataan tarkasti, ja viranomaiset selvittävät mahdollisia altistumisia.

Tartunnan saanut on parikymppinen mies, joka on paraikaa eristyksissä Elbertin piirikunnassa, tiedotteessa kerrotaan.

Yhdysvaltalaislehti Washington Postin mukaan kyseessä olisi tiettävästi ensimmäinen maassa rekisteröity uuden tarttuvamman virusmuunnoksen tartunta. Aiemmat kaksi Pohjois-Amerikan mantereelta löydettyä tartuntaa havaittiin Kanadassa viime viikonloppuna.

Koronakuolema vei ensimmäistä kertaa kongressin jäsenen

Tiistaina Louisianassa tuoreeltaan valittu kongressiedustaja kuoli koronan aiheuttamaan tautiin vain muutamia päiviä ennen virkavalansa vannomista.

Republikaanien kongressiedustajan Luke Letlow'n, 41, oli määrä vannoa virkavalansa sunnuntaina. Louisianan kuvernööri John Bel Edwards kertoi suru-uutisesta Twitterissä .

Hän kertoi olevansa murtunut siitä, ettei Letlow pääse edustamaan ihmisiä kongressissa ja välitti osanottojaan Letlow'n perheelle. Lisäksi kuvernööri sanoi määränneensä, että Letlow'n hautajaispäivänä järjestetään suruliputus.

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi julkaisi asiasta niin ikään tiedotteen.

Hän kertoi kongressin alahuoneen surevan Letlow'n menetystä ja kertoi vaalein valitun edesmenneen kongressiedustajan omistaneensa elämänsä kansan palvelukseen.

Sairaalahoitoa vaativia jälleen ennätyspaljon

Sairaalahoitoon joutuneiden koronasairaiden määrä on ollut Yhdysvalloissa taas viime päivinä kasvussa. Asia selviää Covid Tracking Projectin seurannasta.

Tiistaina sairaalahoitoa tarvitsi lähes 125 000 koronatartunnan saanutta. Tehohoidossa puolestaan oli yli 22 800 ihmistä ja hengityskoneessa 7 885.

Sairaalahoitoa vaativien määrä on noussut pienen laskun jälkeen taas edelliset kolme päivää, nousten niin maanantaina kuin tiistainakin ennätyskorkeisiin lukemiin. Tehohoitoa vaativien ja hengityskoneessa olevien osalta määrät ovat pysyneet jo tovin jotakuinkin samanlaisina.

Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan maassa on varmistettu yli 19,5 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu yli 338 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten sekä koronatartuntoja että -kuolemia koko maailmassa.

Tilastosivusto Worldometerin Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu yli 60 000 tartuntaa ja kirjattu yhteensä 1 044 koronaan liittyvää kuolemaa.

Esimerkiksi koronakuolemien määrässä toisena olevan Brasilian kohdalla vastaavat suhdeluvut ovat puolestaan 35 461 ja 903.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on varmistettu vajaat 6 400 tartuntaa ja kirjattu 99 koronakuolemaa.

------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut