IL: Turun perussuomalaisten puheenjohtaja toivoi koronakuolemia maahanmuuttajalähiöön: "Pieni koronapuhdistus tekisi sielläkin ihan pelkkää hyvää"

Arkistokuva Varissuolta. Janne Koivisto
Niklas Pelkonen

Niklas Pelkonen

Turun perussuomalaisten puheenjohtaja Jyrki Ålandin maanantai-iltaisista maahanmuuttajapuheista on noussut kohu. Eilen verkossa järjestetyssä Turun perussuomalaisten alkuvuoden katsauksessa Åland toivoi, että korona "puhdistaisi" Turun Varissuon lähiön. Varissuo on tunnettu sen maahanmuuttajaväestöstä.

Youtubesta löytyvällä videolla Åland keskustelee Markku "mylläri" Lindström -nimellä esiintyvän keskustelijan kanssa. Lindström puhuu videolla Ruotsin vakavasta koronavirustilanteesta.

– Näin joku viikko sitten nämä taulukot näistä kuolleisuuksista ja muista. Et nää on suurimmilta osin maahanmuuttotaustaisia henkilöitä, jotka on kuolleet, Lindström muun muassa toteaa.

– Mä tilaisin tota jonkin verran tuonne vaikka meille Turun Varissuolle. Siellä on maahanmuuttajalähiö ja ehkä pieni koronapuhdistus tekisi sielläkin ihan pelkkää hyvää, Åland sanoo.

– Nii i, nii i, Lindström hymähtää.

– Ei puhuta siitä sen enempää, koska voi mennä vihapuheen puolelle, Åland jatkaa.

Ålandin kommentit löytyvät videolta kohdasta 1.15.27 alkaen.

Iltalehden tavoittaman Ålandin mukaan kyseessä oli "pelkkä huuli", joka oli tarkoitettu "lähinnä vitsinä, ehkä huonona sellaisena" videolähetyksen yleisölle.

Ålandin puheet ovat herättäneet laajasti paheksuntaa. Muun muassa perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos tuomitsi Ålandin kommentit Twitterissä ja kirjoitti, että "tämänlaiselle ajattelulla ei ole sijaa puolueessa".

Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Silvia Koski tuomitsee niin ikään Ålandin puheet ja kertoo Iltalehdelle soittaneensa Ålandille tiistai-iltapäivällä ja antaneensa palautetta tämän Varissuo-kommenteista.

Åland lähetti tiistaina iltapäivällä tiedotteen, jossa hän pahoitteli maanantai-illan puheitaan ja sanoi, ettei toivo kenellekään tautia.

Youtubesta löytyvän videon "Turun persujen katsaus menneeseen sekä alkaneeseen vuoteen" on ladannut videopalveluun omalle kanavalleen toinen videolla esiintyvistä keskustelijoista, Markku "mylläri" Lindström. Kanavan kuvauksen mukaan kyseessä on "Ruotsin uutisia ja tapahtumia käsittelevä tiedoituskanava".

Videon saatetiedoissa maanantai-illan tilaisuutta kuvataan seuraavasti:

"Puhetta asioista, joista suomalaiset eivät kuulema ole kiinostuneita. Ei sisällä itsesääliä ja pakollista rahankerjuuta. Ei myöskään sisällä tutkivaa journalisimia."

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut