Mike Pompeo väittää Iranin olevan al-Qaidan uusi kotipesä

Pompeo esitti näkemyksensä jäähyväispuheessaan kansallisella pressiklubilla. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo väittää, että Iran olisi terroristijärjestö al-Qaidan uusi kotipesä. Hänen mukaansa järjestö toimii Iranin hallinnon suojeluksessa. Pompeo esitti näkemyksensä jäähyväispuheessaan kansallisella pressiklubilla.

– Toisin kuin Afganistanissa, jossa al-Qaida piileskeli vuorilla, al-Qaida toimii nykyisin Iranin hallinnon kovan suojan alla, Pompeo sanoi.

Pompeon mukaan Iran on esimerkiksi myöntänyt al-Qaidan jäsenille matkustusasiakirjoja.

Pompeo myös vahvisti New York Timesille, että al-Qaidan kakkosmies tapettiin viime vuonna Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Hän ei kuitenkaan sanonut, että Iran olisi murhan takana, mitä yleisesti uskotaan.

Asiantuntijat eivät pidä Pompeon analyysia Iranista al-Qaidan suojelijana uskottavana. Iran on shiialainen valtio, ja valtaosa sen asukkaista on persialaisia, kun taas ensisijaisesti arabeista koostuva al-Qaida edustaa äärisunnalaisuutta. Iran on myös taistellut al-Qaidaa vastaan ulkomailla useilla rintamilla.

Myös Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kiisti Pompeon syytöksen tuoreeltaan.

– Hän ei huijaa tällä ketään. Kaikki 9/11-terroristit tulivat Pompeon suosikkimaista, yksikään ei Iranista, Zarif tviittasi viitaten ennen muuta Yhdysvaltojen liittolaiseen Saudi-Arabiaan.

Monet asiantuntijat uskovat kuitenkin Iranin antaneen al-Qaidan toimia alueellaan sillä ehdolla, että se ei kohdista iskujaan Iraniin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut