Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haluatko hoitaa ensi kesänä lampaita, lehmiä tai hevosia, maksua vastaan? – Nyt on viikko aikaa hakea paimeneksi

Metsähallituksen Paimenviikkojen tulevan kesän ilmoittautuminen avautui tänään keskiviikkona. Kiinnostuneet voivat hakea mukaan viettämään paimenviikkoa kansallispuiston tai muun suojelualueen maisemissa.

Paimenilla on hoidettavana kohteen mukaan joko lampaita, lehmiä tai hevosia. Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle.

Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Halutessaan paimen voi osallistua myös muihin työtehtäviin, joita kohteella on mahdollisesti tarjolla.

Paimenviikot ovat maksullisia, ja niihin sisältyy majoitus. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Tulevan kesän paimenten etsintä jatkuu keskiviikkoon 20. tammikuuta kello 12 saakka.

Halukkailla paimenilla on valittavanaan 15 erilaista paimenkohdetta. Pohjoisin kohde löytyy Utsjoelta, Tenon rannalta, ja eteläisimmät Hämeestä, Evon retkeilyalueelta.

Paimenet arvotaan hakijoiden joukosta helmikuun aikana.

Paimenkohteet ovat Punkaharjua lukuun ottamatta uhanalaisia perinneympäristöjä. Metsähallituksesta muistutetaan, että kun kohteilla laiduntavat eläimet syövät yleisimpiä ja kilpailussa paremmin pärjääviä kasveja, luovat ne samalla tilaa harvinaisemmille niittykasveille.

Ilman laidunnusta niityt kasvaisivat umpeen, ja moni harvinainen kasvilaji häviäisi. Laidunnus siis rikastuttaa luonnon monimuotoisuutta.

Lisää tietoa Paimenviikoista sekä kohteiden esittelyt löytyvät tästä.