Katkerokala ja nokkasärki saapuivat Suomeen

Katkerokalan erikoispiirre on munien asettaminen kehittymään simpukoiden sisään. / Luke / Lauri Urho Handout / Luke / Lauri Urho / LEHTIKUVA

STT

Suomessa on havaittu tutkimuksessa kaksi maassamme uutta kalalajia. Tulokkaat ovat katkerokala ja nokkasärki, ilmoittaa Luonnonvarakeskus (Luke).

Kumpikin kalalaji on Suomessa kaukana kotiseuduiltaan. Keski-Euroopan joet ovat vaelluksistaan tunnettujen nokkasärkiparvien elinalueita. Katkerokalaa puolestaan on levitetty esiintymisalueeltaan Mustameren pohjoispuolelta pitkän ajan kuluessa länteen ja pohjoiseen.

Luke korostaa, että luonnossa vieraslajit ovat kasvava riski uhanalaisille lajeille. Uuden eläinlajin tuonti ja päästäminen luontoon on riski myös luonnon monimuotoisuudelle.

– Vieraiden kalalajien tuonti ja istuttaminen ilman valvontaa on kuin pelaisi venäläistä rulettia Suomen luonnolla, varoittaa uudet kaksi kalalajia löytänyt erikoistutkija Lauri Urho Luonnonvarakeskuksesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut