Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain liittovaltio teloittaa kuolemaantuomittuja vauhdilla ennen presidentin vaihtumista

Yhdysvaltain liittovaltio teloittaa kuolemaantuomittuja vauhdilla ennen Joe Bidenin astumista presidentin virkaan ensi viikolla.

Varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa Terre Hauten vankilassa Indianan osavaltiossa teloitettiin 52-vuotias Corey Johnson, joka oli tuomittu osallisuudesta seitsemään murhaan Virginian osavaltiossa vuonna 1992. Johnson teloitettiin myrkkyruiskeella.

Perjantaina Terre Hautessa on määrä teloittaa 48-vuotias Dustin Higgs, joka on tuomittu kolmen naisen kidnappaamisesta ja tappamisesta Washingtonin lähistöllä vuonna 1996.

Tiistaina Terre Hautessa teloitettiin murhasta tuomittu Lisa Montgomery, joka oli ensimmäinen liittovaltion teloittama nainen lähes 70 vuoteen.

Liittovaltio teloittaa kuolemaantuomittuja nyt rivakalla tahdilla, sillä ensi keskiviikkona presidentiksi nouseva Biden vastustaa kuolemanrangaistusta ja on luvannut toimia liittovaltion toimeenpanemien kuolemantuomioiden lopettamiseksi.

Presidentti Donald Trump on ollut vahva kuolemanrangaistusten kannattaja.

Korona lykkäsi teloituksia

Sekä Johnson että Higgs ovat saaneet koronatartunnan, minkä vuoksi heidän kuolemantuomioidensa toimeenpanoa on lykätty useilla viikoilla.

Teloituksia on lykätty, sillä myrkkyruiskeiden on pelätty aiheuttavan kärsimystä koronapotilaille, joiden keuhkot ovat vahingoittuneet koronatartunnan seurauksena.

Yhdysvaltain korkein oikeus hyväksyi kuitenkin Johnsonin teloituksen torstaina.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden kokoonpano on Trumpin toimikaudella muuttunut aiempaa konservatiivisemmaksi, ja sen yhdeksästä tuomarista kuusi on nyt konservatiiveja. Konservatiivienemmistöinen korkein oikeus onkin viime kuukausina järjestelmällisesti näyttänyt vihreää valoa liittovaltion teloituksille.

Trumpin hallinto ryhtyi toimeenpanemaan liittovaltion teloituksia viime kesänä 17 vuoden tauon jälkeen. Terre Hauten vankilassa on sen jälkeen teloitettu kuolemaantuomittuja ennennäkemättömällä vauhdilla. Kaikkiaan vankilassa on teloitettu teloitusten uudelleenaloittamisen jälkeen yksitoista kuolemaantuomittua.

Trumpin hallinnon loppua kohden kiihtyvä teloitusvauhti on saanut kritiikkiä osakseen ihmisoikeusaktivisteilta.

Muun muassa kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin poika Martin Luther King III on kritisoinut teloituksia. Hänen mielestään kuolemanrangaistukset kohdistuvat Yhdysvalloissa suhteettoman suurella osuudella mustaihoiseen väestöön. Johnson ja Higgs ovat molemmat mustaihoisia.

----

Korjattu jutun loppupuolella mainittu Terre Hautessa viime kuukausina teloitettujen kokonaismäärä. Oikea luku on yksitoista, ei kaksitoista.