Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusministeri Kaikkonen: Suomi tarvitsee uskottavan kyberpuolustuksen

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) haluaa Suomeen uskottavan kyberpuolustuksen. Hän puhui tiistaina Paasikivi-seuran kokouksessa.

Kaikkosen mukaan Suomessa olisi pitänyt rivakammin varautua kyberuhkiin.

Hän ihmettelee, miten vuosi toisensa jälkeen Suomessa yllätytään siitä, että "meille pahaa tahtovat toimijat" onnistuvat vaarantamaan turvallisuuttamme tavalla, josta on puhuttu jo vuosia – ellei vuosikymmeniä.

– Miten voimme yllättyä Vastaamon tietomurrosta tai eduskuntaan kohdistetusta kybervakoilusta? hän kysyy.

Hän muistuttaa, että jo 20 vuotta sitten on todettu tietoverkkojen kautta leviävien informaatiouhkien lisääntyvän maailmanlaajuisesti ja haitallisen kybervaikuttamisen olevan päivittäistä.

Uskottavan kyberpuolustuksen perustamiseksi tarvitaan ministerin mukaan riittäviä työkaluja, kuten riittävästi rahaa.

– On aika jättää suomalaisen yhteiskunnan turvallisuusajattelussa ”vähemmällä enemmän” -ajattelu historiaan. Vähemmällä saa aikaan vähemmän. Todellinen turvallisuus maksaa, hän sanoi.

Kaikkonen myös arvioisi, tarvitaanko mahdollisesti myös uutta lainsäädäntöä erilaisia vaativia kyberuhkatilanteita varten.

– Esimerkiksi ajanmukainen toimiva lainsäädäntö on viranomaisille kultaakin arvokkaampaa.

Turvallisuusviranomaisten välistä operatiivista yhteistoimintaa on samalla kehitettävä. Samalla Suomen pitää olla valmis kybervastatoimiin, rikostutkinnan ja mahdollisen tuomioistuinkäsittelyn lisäksi, Kaikkonen linjasi.

– Keinovalikoiman tulisi kuulua ainakin kansainvälinen viranomaisyhteistyö, kyberturvallisuuskeskuksen toiminta ja diplomatia.