Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan runtelema euroalueen talous supistui viime vuonna lähes seitsemän prosenttia

Euroalueen kausitasoitettu bruttokansantuote supistui viime vuonna 6,8 prosenttia, ilmenee EU:n tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotiedoista.

Loka–joulukuussa takapakkia kertyi 0,7 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Loppuvuoden aikana euroalueen talouskasvu painui siis jälleen miinusmerkkiseksi heinä–syyskuun vahvan toipumisen jälkeen.

Karmeista lukemista huolimatta loppuvuoden kehitys oli ennakoitua parempaa. Esimerkiksi Euroopan keskuspankki oli ennustanut euroalueen talouden supistuvan loka–joulukuussa 2,2 prosenttia ja koko viime vuonna 7,3 prosenttia.

Koronaviruksen leviäminen ja kiristyneet rajoitustoimet uhkaavat kuitenkin suistaa euroalueen uudelleen taantumaan alkuvuoden aikana.

Tutkimusyhtiö Capital Economicsin ekonomistin Jack Allen-Reynoldsin mukaan keskeinen riski on uusien, aiempaa herkemmin tarttuvien koronaviruksen muunnosten saapuminen sekä rokotusohjelmien tahmea eteneminen.

– Tällä olisi paljon suurempi vaikutus Välimeren alueen kansantalouksiin, jotka ovat paljon riippuvaisempia kesän matkailusta, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Talouden katsotaan olevan taantumassa, kun bruttokansantuote supistuu kahtena vuosineljänneksenä peräjälkeen. Euroalue oli edellisen kerran taantumassa viime vuoden alkupuoliskolla, koronapandemian alussa.

"Osa maista voi toipua pitkälti jo 2021"

Isoista euromaista Ranskassa bkt supistui vuoden loppuneljänneksellä 1,3 prosenttia ja Italiassa 2,0 prosenttia edelliseen neljännekseen nähden. Sen sijaan Saksassa ja Espanjassa talouskasvu pysyi loppuvuonna niukasti plussalla.

– Osa maista voi toipua kriisistä pitkälti jo 2021, kunhan rokotukset etenevät, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki tuoreeltaan Twitterissä .

Eurostatin tänään julkistamat bkt-luvut ovat ennakkotietoja, jotka voivat vielä muuttua tietojen tarkentuessa. Tilastokeskus ei ole vielä julkistanut Suomen virallisia lukuja viime vuoden lopulta.

Matkailun hyytyminen iskenyt kovaa Etelä-Euroopan maihin

Euroalueella kovimman iskun koronasta ovat ottaneet matkailusta elävät Etelä-Euroopan maat. Esimerkiksi Espanjan bruttokansantuote sukelsi 11 prosenttia viime vuonna. Italian talous supistui noin yhdeksän prosenttia.

Moniin muihin Euroopan maihin verrattuna Suomi näyttää toistaiseksi selvinneen koronasta verrattain vähäisin vaurioin. Toki koronavirus ja sen vuoksi tehdyt rajoitustoimet ovat Suomessakin kolhineet monia kotitalouksia ja yrityksiä, ja valtio on joutunut ottamaan miljardikaupalla lisää velkaa.

OP-ryhmän ja Nordean tuoreiden ennusteiden mukaan Suomen talous olisi pienentynyt kolme prosenttia viime vuonna. Suomen talouskehityksestä saadaan lisää osviittaa helmikuun lopulla, kun Tilastokeskus julkistaa tarkempia tietoja loka–joulukuulta.

Koko Euroopan unionin talous supistui viime vuonna ennakkotietojen mukaan 6,4 prosenttia. EU:n luvuissa ei ole enää mukana Britanniaa, jonka EU-ero toteutui vuosi sitten tammikuun lopussa.

Etenkin palvelualoilla yhä vaikeaa

Heikentyvää talouskehitystä alkuvuodelle ennakoi muun muassa euroalueen ostopäälliköiden indeksi tammikuulta. Markkinatutkimusyhtiö IHS Markitin keräämä indeksi sai pisteluvun 47,5 tammikuussa, kun joulukuun lukema oli 49,1. Alle 50 pisteen lukema ennakoi talouden supistumista.

Indeksin perusteella etenkin palvelualoilla on edessä vaikeita aikoja. Teollisuuden odotetaan pärjäävän selvästi paremmin.

– Kaksoistaantuma euroalueen taloudessa näyttää entistä vääjäämättömämmältä, kun kiristyneet koronarajoitukset antoivat uuden iskun yrityksille tammikuussa, arvioi IHS Markitin pääekonomisti Chris Williamson tammikuussa.

Ostopäälliköiden indeksi on historiallisesti ennakoinut varsin luotettavasti bruttokansantuotteen kehitystä.

Yhdysvaltojen talous supistui viime vuonna 3,5 prosenttia. Maailman toiseksi suurimman kansantalouden Kiinan bkt puolestaan kasvoi virallisten tietojen perusteella 2,3 prosenttia. Kansantuotteen kehitys oli sekä Yhdysvalloissa että Kiinassa heikointa vuosikymmeniin.